Verontreiniging van de aquariumbodem

Bron: Maandblad Barbus Conchonius, Middelburg

In één van mijn aquaria bleef ik maar last houden van wat ik aanzag voor blauwe alg. Toch had het niet de kleur en geur van de bekende blauwalgen, maar het bleef terugkomen. Wat ik er ook aan deed; water verversen, de bodem afhevelen en anti blauwalgpillen, niets hielp.

Het was een groene, slijmachtige alg die heel gemakkelijk van de planten te verwijderen was en die zich als een soort deken over de planten uitstrekte. Vooral tussen fijn bladige planten was het een ramp. Op den duur gaan alle planten er aan. De plantengroei stopt volledig en als we meststoffen toevoegen groeien juist deze algen het best van allemaal. Op het wateroppervlak kwam een schimmelachtige laag te drijven met lange draden en die was praktisch niet te verwijderen door oppervlakteafzuiging. De waterkwaliteit gaf bij meting geen vervuiling aan en ook de microsiemens wees niet op een verhoging van het totale zoutgehalte. Toch moest het wel een verontreiniging zijn. Mijn verdenking ging uit naar de bodem.

Het vervelende is echter dat het moeilijk is om in een beplant aquarium met de hevelslang aan het werk te gaan. Vooral tussen de voorgrondbeplanting is het lastig. Toch had ik het idee dat de bodem de schuld van de algengroei was. Ik moest hoe dan ook het vuil uit de bodem zien te halen. De hele bak leeghalen was natuurlijk geen optie. Bij een vol gegroeid aquarium is dit een jammerlijke zaak. Het aanbrengen van een nieuwe bodem geeft altijd weer nieuwe problemen en wilde ik toch eerst proberen of het niet anders kon.

Ik experimenteerde met allerlei zelf gemaakte grote en kleine hevelsystemen met flesjes zonder bodem, maar het probleem was steeds het niet kunnen bereiken van de verre hoekjes en tussen de lage plantjes was het helemaal een ellende. Ook kon ik niet diep genoeg in de bodem komen. Ik besloot het eens anders te gaan proberen. Ik maakte aan een hevelslang een pijpje van zo’n 30 cm en schoof daarop een aanzuigkorfje van een Eheim pomp.

Ik had het ei van Columbus uitgevonden. Ik stak nu het korfje diep in het zand en zoog de slang aan. Wat ik toen zag ging alle verbeelding te boven. Het water dat in mijn emmer stroomde was pikzwart en stonk verschrikkelijk. Doordat het korfje erg smal is, kun je overal bij. Naar mijn idee de ideale manier om in de bodem schoon te maken. Ik hoop dat u deze tip kunt gebruiken.