Plantenpolitie in Nederland

{flike}

Bron: Maandblad van Groot Hoogvliet, Hoogvliet

Hebt U ook van die mooie paarse waterhyacinten in de vijver? Geniet er dan nog maar even van, want officieel is deze Eichhornia crassipes sinds begin augustus 2016 verboden. U mag ze houden tot ze dood gaan, maar ze mogen niet meer worden verkocht. Hier komt een probleem van de “zwarte lijst” aan het licht; soorten die in het behaaglijke mediterrane klimaat al snel gaan woekeren, overleven hier de eerste nachtvorst niet eens, zoals de waterhyacint.

Eind maart 2016 verhuisde onderneemster Esther de Vreede haar waterplantenkwekerij in Pijnacker naar een twee keer zo grote kas, omdat er zoveel vraag was naar de waterhyacint. Op 13 juli 2016 bleek haar meest verkochte plantje op exotenlijst te staan. "Daar zit ik dan met mijn grote kas en planten die ik moet vernietigen. Het is bizar: in de winter vriest de waterhyacint dood. Dat is de reden dat we er zoveel van verkopen, ieder voorjaar willen de mensen nieuwe".

Behalve een paar waterplanten staan op de huidige exotenlijst geen planten die veel in Nederlandse tuinen voorkomen. Máár de volgende lijst is al in de maak en wordt beduidend langer aldus H Raaymakers van LTO. Een soort komt al op de exotenlijst als twee landen hem beschouwen als invasief. Als een soort eenmaal op de conceptlijst prijkt zie je de handel meteen instorten. De vraag is ook wie namens Brussel gaat controleren of ondernemers zich aan de regels houden. En wie kijkt ertoe op particulieren die een struik hebben die zich volgens de regels zich niet mee mag voortplanten? Een plantenpolitie komt er in Nederland niet. De Voedsel- en warenautoriteit die verantwoordelijk is voor de exotenlijst bevestigt voorlopig niet te gaan inspecteren, tenzij er aanwijzingen zijn dat exoten vanuit tuinen en vijvers moedwillig worden verspreid.