Houden en kweken van laetacara dorsigera

Door: Raymond Burger

Een aantal jaar geleden kwam ik tijdens een van mijn Internet speurtochten dit koddig visje tegen. De felgekleurde buik, kleine afmeting en rustig karakter hebben mij toen doen besluiten een koppeltje aan te schaffen.

Zonder verdere medebewoners werden deze Zuid-Amerikaanse dwergcichlide in zo'n standaard bak van 60x30x30 geplaatst. De bak had 3 bedekte wanden en bevatte vrij zuur water. Door veel kienhout, turf in de filter en eikenblad te gebruiken was dat niet moeilijk, ondanks het kalkrijke water in mijn woonplaats. Natuurlijk moet hiermee wel rekening gehouden worden bij het water verversen.

Er was vrij weinig beplanting, Valisneria, kikkerbeet en Javamos, makkelijke planten die voor schaduw zorgde en wat kleur in de bak. De bak werd gefilterd door een grote externe pomp, de slang werd afgeknepen om geen sterke stroming te krijgen.

De dieren waren vrij schuw, ook na lange tijd in het aquarium. Door het gebroken licht en zure water waren ze prachtig van kleur. Een platte (lei)steen op een beschutte plek is een ideale afzet plek voor de eieren, die door beide ouders wordt verdedigd. Als eerst goed zwarte muggenlarven gevoerd werd en vervolgens het water ververst werd was het bijna altijd raak. Het mannetje werd bijna helemaal zwart en de volgende dag was zijn karakter compleet veranderd, territoriaal i.p.v. vredelievend. Iets om rekening mee te houden als er gecombineerd wordt met andere vissen. De jongen kunnen met fijne watervlooien of artemia naupliën gevoerd worden.

Kortom, een leuke, rustige dwergcichlide die zeer geschikt is voor een kleiner speciaalaquarium.