Genen achter teruggroeiende hagedissenstaart gevonden

{flike}

Bron: Maandblad van Natuurvrienden-Zwolle

Wetenschappers hebben ontdekt hoe een hagedis die zijn staart verliest, het lichaamsdeel weer terug laat groeien. Ze hopen die kennis te gebruiken bij de behandeling van patiënten die een lichaamsdeel missen.

Hagedissen hebben een bijzondere strategie tegen roofdieren. Wanneer de hagedissen worden gevangen, kunnen ze hun staart verliezen. Het lichaamsdeel kan vervolgens nog even blijven bewegen om de jager af te leiden. De hagedis vlucht intussen snel naar een veiligere plek. Handig, maar hij is wel zijn staart kwijt. Ook daar heeft hij een truc voor; hij kan zijn staart laten terug groeien.

Wetenschappers hebben nu bij één specifieke hagedissensoort, de roodkeelanolis, onderzocht hoe hij dit doet. Ze vonden maar liefst 326 genen (die onder andere betrokken zijn bij de embryonale ontwikkeling en de genezing van wonden) die samenwerken om het lichaamsdeel te herstellen. Ook vonden ze een belangrijk celtype: de satellietcel. Deze cellen kunnen (ook bij mensen) uitgroeien tot skeletspieren of andere weefsels.

Van alle organismen die ledematen kunnen laten terug groeien, lijkt de hagedis het meest op de mens. De wetenschappers hopen daarom dat ze, door dit proces bij de hagedis te begrijpen, ook bij mensen ledematen te kunnen laten terug groeien na een ongeluk.