De heer Landman, september 2010Naam: De heer Landman 
Plaats: Rotterdam
Maand: September 2010
Categorie: A2 (Zuid-Amerika)
Maten: Lengte: 200 cm, Hoogte: 60 cm, Diepte: 65 cm

Altijd in voor iets nieuws besloot de heer Landman uit Rotterdam maar weer eens een nieuwe bak in te gaan richten. Bekent van zijn Tanganyika bakken dacht ik dat wordt weer een, u raad het al. Niets blijkt echter minder waar, het is een speciaalbak Zuid Amerika geworden. Naast zijn toch al niet kleine twee meter Tanganyika bak, die overigens uitstekend draait, is er nu dus nog een twee meter bak bij gekomen. Even de maten: 200x60x65 LxDxH. Beiden bakken staan schuin tegenover elkaar in de huiskamer.

Een Zuid Amerika bak dus, die er wezen mag. Natuurlijk waren er opstart moeilijkheden, maar toen de bak goed draaide kreeg ik een mailtje van hem met de mededeling, "ik heb een bak van de maand voor je". Toch nog even geaarzeld, hij staat tenslotte regelmatig in deze rubriek en ik had eigenlijk een andere kandidaat. Deze bleek echter nog niet beschikbaar, dus vooruit. Eenmaal voor de bak gezeten keek ik mijn ogen uit, er was van alles te beleven, in een wereld van kienhout, stenen en 2 soorten planten en een bezetting van ongeveer 45 vissen, 6 soorten totaal, kan dit ook haast niet anders. In principe brandt er de hele dag maar een lamp van 58 watt boven dit geheel, hetgeen een bijzondere sfeer geeft.

De belangrijkste vissoort is hier wel de Pterophyllum altum Peru (F1, jongen van wildvang), waarvan er 6 in de bak rondzwemmen. Nu nog aan de jonge kant, maar de groei zit er flink in, dus dat beloven mooie exemplaren te worden. Verder 4 Satanoperca jurupari, ook nog jonge exemplaren en 3 Aequidens (Cleithracara) maronii (sleutelgat cichlide). Tot zo ver de cichliden, hieruit zal in de toekomst nog een keuze gemaakt gaan worden, ivm. de grote van de vissen.

Een nu al mooie school van 25 Nannostomus beckfordi, die eigenlijk niet opvalt in zo’n grote bak zal in de toekomst nog uitgebreid worden naar 35-40 exemplaren. De heer landman streeft ernaar om uit verschillende bloedlijnen een mooie school te vormen, en hoopt natuurlijk stiekem op nakweek. Meervallen ontbreken ook hier niet, en wel 4 Hoplosternum thoracatum en 4 Otocinclus affinis (wildvang). De 3 slakken van de soort Tylomelania zal ik hier maar niet vermelden, immers deze horen niet in dit biotoop.

Zoals gezegd, veel te zien en te beleven in deze bak met maar twee planten soorten, Vallisneria en Echinodorus, waarvan de V. als een kosmopoliet gezien wordt.

Er wordt krachtig gefilterd met twee filters van een bekend merk, totaal 2000 liter/uur, terwijl een Powerhead er nog eens 1000 liter/uur door heen blaast. Toch is het niet zo dat de vissen en planten zwaar tegen de stroom in hangen, alles is netjes verdeeld, zodat al die power eigenlijk niet opvalt. Verder valt nog te vermelden dat er nog een extra Tl van 58watt. gemonteerd is, maar die is waarschijnlijk alleen voor de fotograaf, want verder brandt deze niet. Een klein 15 watt. buisje zorgt voor de nachtverlichting en gaat rond 1 uur ’s-nachts uit.