De heer Kuiters, augustus 2010

Naam: De heer Kuiters 
Plaats: Hendrik Ido Ambacht
Maand: Augustus 2010
Categorie: A3 (zonder planten)
Maten: Lengte: 160 cm, Hoogte: 60 cm, Diepte: 90/60 cm

Wanneer we iets bijzonders willen zien, moeten we bij de cichliden houders zijn, althans dat is binnen onze vereniging zo. Het zijn vaak specialisten op hun gebied, die zich goed voorbereiden wanneer ze een nieuwe bak gaan inrichten. Zo ook de heer Kuiters uit Hendrik Ido Ambacht. Onlangs nog derde geworden in zijn categorie tijdens de Districtskeuring, vond hij de tijd geworden om iets heel anders te gaan houden dan de Tropheus uit het Tanganyikameer, zie ook de bak van de maand van september 2009.

Het is uiteindelijk toch weer Tanganyika geworden, categorie A3 (special aquaria zonder planten). Bakmaten: 160 x 90/60 x60 hoog. Zoals de foto laat zien een duidelijke "keienbak", die bij mij overkomt als een inkijk in een soort onderwater grot. Dit effect wordt versterkt door de drijvende rotsmodules en de zwarte achterwand. Gecombineerd met twee kleuren LED (!) verlichting, blauw en wit, welke in vier standen zijn te regelen en met het gedeeltelijke zwarte zand is het een zeer sfeervol geheel geworden.

Er is duidelijk niet gekozen voor planten en algen, die toch niet zullen groeien met dit licht, maar een kijkje in de diepere waterlagen van het meer.

Het vis bestand bestaat volgens opgave, uit de volgende soorten: 20 Cyprichromis zonatus, 7 Xenotilapia rotundiventralis, 1 Altolamprologus compressiceps en 5 Trematocara variabile.

Het is vooral deze laatste soort die zeker niet gemakkelijk te houden is en net als de Xenotilapia r. niet veel aangeboden wordt. Alle vissen zijn nog in de groei en worden dus goed gevoerd met wildvang Cyclops en Daphnia, aangevuld met droog en diepvries voer, garnalenmix en granulaat.

Ze zeggen wel, wat je er van voren instopt komt er van achteren weer uit en daarom wordt er krachtig gefilterd met 1500 liter per uur via een potfilter van een minder bekend merk, gevuld met filterwatten (grof en fijn). Ter afsluiting wat waterwaardes volgens eigen opgave: Ph8, Gh10 en temp. 24 graden.

Al met al weer een verassing om naar te kijken en een aanwinst binnen onze vereniging. Oordeelt u zelf.