De heer Borremans, juni 2010

Naam: De heer A. Borremans 
Plaats: Ridderkerk
Maand: Juni 2010
Categorie: A1 (Gezelschap)
Maten: Lengte: 190 cm, Hoogte: 40 cm, Diepte: 35 cm

Zoals bij de vorige bak van de maand was besproken nu het aquarium van de heer Borremans. Eigenlijk moet ik zeggen, van de heer en mevrouw Borremans, ze beleven de hobby samen, en de vrouw des huizes is minstens zo enthousiast en heeft net zoveel kennis in huis als haar man.

Al lid van Ciliata toen de heer van der Tuin Sr. nog de scepter zwaaide en "onze" Jan nog een jochie was zijn ze na een lange afwezigheid toch weer lid geworden van onze club en hebben ook al meegedaan met de voorjaarsschouw. Ik moet zeggen dat het aquarium er tijdens de schouw beter uitzag dan wat ik nu te zien kreeg, maar daar is een verklaring voor. Reislustig als dit echtpaar is kan het voorkomen dat de bak een maandje rust krijgt en maar minimaal wordt bijgehouden. Het gevolg is dat er bij thuiskomst eens drastisch gesnoeid moet worden, want de planten groeien dan letterlijk de bak uit. Na een dergelijke ingreep hebben de planten dan ook weer even de tijd nodig om te groeien. Ook is er sprake van draadalg, wat ook al niet bevorderlijk is voor het algehele uiterlijk.

Waar spreken we over: het aquarium heeft de maten van 190x40x35 LHD en is vrij opgehangen aan de muur. Vroeger zou men spreken van een uitzwemmer. Er is bewust voor deze maten gekozen om het een en ander goed te laten passen in het interieur. Met zo’n lange smalle bak hebben zij het zichzelf qua inrichting en diepte werking niet eenvoudig gemaakt, maar met hoogte niveaus en een straatje van bijvoorbeeld Sterrekruid of Anubias is heel wat te bereiken. Maar liefst veertien soorten planten zijn opgegeven voor deze bak, een aardige verzameling, en waarvan het de bedoeling is dat sommige soorten wat voller uitgroeien en een mooier geheel gaan vormen. Voordeel is dan ook meteen dat de aanzuigpijp van de filterinlaat wordt gecamoufleerd, deze valt nu wel erg op. Bij het opstellen van de planten is goed gelet op de verschillende bladvormen en kleuren, zodat dat mooi contrasteert met elkaar.

Door deze plantenweelde zwemmen volgens opgave acht soorten vis waarvan Puntius tetrazona (het Sumatraantje) wel de blikvanger is.

 

Zo’n zestig visjes zitten er in dit aquarium, waarvan sommige soorten wel wat uitgebreid mogen worden, wat dan tevens inhoud dat andere misschien moeten verdwijnen om niet tot overbevolking te komen. Dit zijn keuzes waar iedere aquariaan wel eens voor komt te staan. De aanwezige vissen worden zeker niet overmatig gevoerd met droogvoer en af en toe tubifex. De daaruit voortkomende afvalstoffen worden samen met het water gefilterd door een filter van een bekend merk waar tevens de verwarming ingebouwd is. De uitstroom gebeurt op drie plaatsen in de bak zodat de doorstroming mooi verdeeld is.

Kortom, een leuk aquarium van twee mensen die weten waar ze mee bezig zijn en waarvan ik zeker weet dat hij er bij de komende huiskeuring prima bij zal staan.