De heer Landman, mei 2010

Naam: De heer Landman 
Plaats: Rotterdam
Maand: Mei 2010
Categorie: A3 (Tanganyika)
Maten: Lengte: 200 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 70 cm

Eigenlijk stond hier het aquarium van de heer Borremans uit Ridderkerk gepland, maar door allerlei omstandigheden kon dit niet door gaan en komt hij in de maand juni aan de beurt. Gelukkig is er bijna altijd wel iemand die zijn aquarium in de schijnwerpers wil laten zetten en zeker een oude bekende, namelijk de heer Landman uit Rotterdam met een A3 Tanganyika bak.

Altijd in voor iets nieuws heeft hij naast zijn toch al niet kleine bak die hij al had, nog een tweede bak laten plaatsen met de maten 200x50x70 (LxHxD). Eerst was deze ingericht voor een groep zand cichliden, maar hier was hij toch niet tevreden mee. In zijn "oude" bak zat nog een mooie groep Cyphotilapia Gibberosa Kapampa (F1= nakweek van wildvang) zie bvdm. januari 2009 en hij besloot zijn nieuwe bak speciaal hiervoor opnieuw in te richten. Het resultaat mag er zijn en ook de vissen hebben het blijkbaar goed naar hun zin, want ze zijn aan een groeispurt begonnen. Zeker de alfaman binnen deze groep ziet er mooi uit. Afwachten is nu wanneer er eventueel tot voortplanting wordt overgegaan. Een bak voor de eventuele jongen staat al klaar.

Met alleen de groep van 7 (2 man/5 vouw) Cyphotilapia Gibberosa Kapampa (Zaïre) was hij nog niet tevreden en hij besloot nog wat andere soorten bij te voegen, namelijk 1 Altolamprologus compressiceps Goldhead (man), 1 Lepidiolamprologus elongatus (man), 5 Synodontis petricola (nu Synodontis lucipinnis) en 2 Lophiobagrus brevispinis. Er schijnen mensen te zijn die al deze namen uit hun hoofd kennen.

Met de invoering van de Lepidiolamprologus elongatus zal het teveel aan jonge vis in de toekomst geen problemen gaan geven, deze baarsachtige kan een centimeter of dertig worden en voedt zich hoofdzakelijk met jawel, jonge(kleine) vissen. Van de twee Lophiobagrus brevispinis was niets te zien, niet toevallig, daar dit eigenlijk nachtdieren zijn en zich overdag schuilhouden. Ook deze kleine meerval lust graag een eitje en gaat daar ’s-nachts naar op zoek.

Zo’n grote bak vraagt natuurlijk wel wat filtering/stroming en er staan dan ook 2 filters van een bekend merk en een powerhead pomp van 1000 liter/uur ter beschikking. De verlichting bestaat (helaas voor de fotograaf) uit 2 x 58watt Aquastar buizen die per klok geschakeld worden. Deze geven een mooi blauwachtig licht wat op die diepte voor schijnt te komen in het Tanganyika meer, maar een ramp is om te fotograferen. Voor de verwarming zorgen twee staafverwarmingen van 500 watt elk.

Wat geef je deze vissen nu te eten? De heer Landman voert zijn vissen diepvriesvoer zoals garnalenmix, gamba’s en mosselen, wat na ontdooien en gespoeld gegeven wordt. Regelmatig krijgen ze ook verse regenwormen die eerst een tijdje in water gelegd worden, waar ze zich leeg poepen. Vervolgens worden ze opgediend en smakelijk verorbert. Zelfs een spierinkje af en toe wordt niet versmaad. Spirulina zorgt voor het groenvoer en ze krijgen soms granulaat. Een dag vasten behoort ook tot het ritueel. Tenslotte enkele waterwaardes: PH 8, KH 10, temperatuur 25 graden. Zwemwater is leidingwater met KH+. Een voorproefje van hoe hij zijn oude, ook niet kleine bak (200x60x65) heeft ingericht: