De heer Otterspeer, maart 2010

Naam: De heer D. Otterspeer 
Plaats: Krimpen aan de Lek
Maand: Maart 2010
Categorie: A3 Tanganyika
Maten: Lengte: 195 cm, Hoogte: 60 cm, Diepte: 100 cm

Af en toe kom je wel eens voor een verrassing te staan, zoals deze keer toen ik voor de bak van de maand op bezoek ging bij de heer Otterspeer uit Krimpen aan de Lek. Ik wist niet wat ik daar aan kon treffen, van te voren wist ik alleen dat het een Tanganyika bak zo zijn. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik daar aangekomen een "bakje" aantrof met de maten 195x 100x60, bijna 1200 liter dus! Ja, zei de eigenaar, wij zijn pas getrouwd en hier komen wonen en er was een uitstekende plek voor mijn nieuwe aquarium, dus waarom niet. Zijn vrouw vond het ook goed! Een bak van die afmetingen met glas van 12mm dik, ik heb maar niet gevraagd hoe ze die op één hoog boven gekregen hebben. Over maximale vloerbelasting gesproken!

Een Tanganyika bak dus zonder planten, categorie A3, ik ben er eens voor gaan zitten. Wat mij direct opviel waren de mooi begroeide rotspartijen en de opbouw daarvan. Flinke grote, weliswaar kunstmatige blokken, op de achtergrond afgewisseld met kleinere en soms echte stenen meer naar de voorgrond. Hoewel de bak van zichzelf al een meter diep is, is er toch nog meer diepte gecreëerd door de zandbodem schuin naar achteren tussen de stenen door weg te laten lopen. Jammer dat dit op de foto’s niet zo goed uitkomt.

De hoofdbezetting van het visbestand bestaat uit 25 Tropheus Moorii Bemba, aangevuld met 14 Eretmodus Cyanostictus Zambia en 5 Neolamprologus Leleupi. 2 Julidochromis Regani met ca. 15 jongen horen ook nog tot het totale bestand. Zoals gezegd, mooi begroeide rotsen, waar de Moorii’s dankbaar gebruik van maken om te "grazen" Verder wordt er gevoerd met Naturefood Pr. Cichlid Plant S.

Er moet met deze bezetting natuurlijk flink gefilterd worden en er is hier dan gekozen ook voor twee grote filters van een bekend merk, 2080 Professioneel III. Het water waarvan wekelijks 1/3 ververst wordt is gewoon leidingwater met als toevoeging KH+. Belangrijkste waterwaarden volgens eigen opgave: Ph8, Kh8 en Gh16.

Als verlichting is hier nu eens niet gekozen voor een traditionele lichtkap maar voor 5 boven de bak hangende reflectoren met spaarlampen erin. Aan de begroeiing van de rotsen te zien voldoet dit uitstekend.

Al met al een verrassing en als het meubel straks ook netjes is afgewerkt kan de eigenaar hier tevreden van genieten.