De heer Faber, februari 2010

Naam: De heer Faber 
Plaats: Ridderkerk
Maand: Februari 2010
Categorie: A1 (Gezelschap)
Maten: Lengte: 120 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 50 cm

Te gast zijn we deze keer bij een nog jong lid van onze vereniging, de heer Faber uit Ridderkerk. Binnengekomen in onze vereniging als jeugdlid is hij na een korte onderbreking weer lid geworden van Ciliata en heeft daarbij iedereen verrast met een mooi A1 aquarium, waar hij zelfs zeer behoorlijk mee scoorde op de huiskeuring, zelfs zo hoog dat hij als invaller mee kon doen met de rayonkeuring 2009, waar hij uiteindelijk op een achttiende plaats eindigde in zijn categorie. Niet slecht, gezien het veld tegenstanders van oude rotten in het vak. Durf het maar aan! Hier kunnen wij in de toekomst nog wel het een en ander van verwachten. Fijn is ook dat er nog steeds een jonge (internet) generatie van aquarianen is, die toch wel iets zien in een vereniging, ondanks de enorme concurrentie van het internet.

Een A1 aquarium zoals gezegd met de maten 120x50x50. Op het moment van schrijven van dit stukje niet in optima forma, er was sprake van algen en zweefvuil, maar toch niet direct slecht. De bak draait op leidingwater, met planten- en koolstofvoeding, aangevuld met CO2 bemesting volgens de suikergist methode. Waarschijnlijk ligt hier een deel van de eerder genoemde problemen, aangezien er niet gemeten wordt en de verschillende doseringen niet voldoende onder controle gehouden kunnen worden. Een andere bron van vervuiling zit in het feit dat er naast droogvoer, gevoerd wordt met diepvries voer welke na ontdooiing direct in de bak gegooid wordt. Nooit doen dus, eerst spoelen onder de kraan en dan pas aan de vissen geven. De stoffen die na ontdooien vrij komen zijn namelijk een zeer aantrekkelijke voedingsbodem voor algen.

Gefilterd wordt de bak met een potfilter van een bekend merk, gevuld met grof grind, schuimplaat en filterwatten, welke om de ca. twee maanden gereinigd wordt. Hierbij heb ik aanbevolen om het filter wat langer te laten draaien en bijvoorbeeld eerst de vuile laag watten te vervangen, zodat de bacteriën kolonie in het filter niet direct uitsterft en zijn werk niet meer kan doen.

Het hoofdbestand van de vissen bestaat uit een forse groep van achttien stuks Hemigrammus bleheri voor het midden gedeelte, twaalf Corydoras sterbai als bodemzwemmers en twaalf Poropanchax normani in de bovenlaag. Verdere aanvulling bestaat uit Trchopsis pumila, Cleithracara maronii, Pangio kuhlii, Ancistrus sp. Atyopsis moluccensis en Hemigrammus erythrozonus. Een bond gezelschap dus, maar daarom wordt een A1 bak ook een gezelschapsbak genoemd.

Twintig plantensoorten groeien in deze bak, waarbij de Nymphaea glandulifera opvalt door zijn mooie bloeiwijze met drijfbladeren, waar in deze bak voor gekozen is, in plaats van de plant "kort" te houden. Misschien dat wat minder soorten en wat grotere groepen een wat rustiger beeld geven in de bak.

De verlichting van dit aquarium bestaat uit de nummers; 860, 840(2x), 833, 829 en Sylvania 129, geschakeld met tijdklokken.

Kortom, zoals gezegd geen slechte bak, en ik ben dan ook benieuwd wat hier in de toekomst van terecht komt.