De heer Bouwman, november 2009

Naam: De heer Bouwman 
Plaats: Ridderkerk
Maand: November 2009
Categorie: A1 (Gezelschap)
Maten: Lengte: 120 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 50 cm

Via de huiskeuring heeft zich deze keer een kandidaat aangemeld voor de "bak van de maand" en wel de heer Bouwman uit Ridderkerk. Deze keer een gezelschapsaquarium, een A1 dus. Voor diegene die regelmatig op de contactavonden komen is de heer Bouwman geen onbekende, een trouwere bezoeker kan een vereniging zich niet wensen.

Zoals gezegd een A1 bak, met de maten 120x50x50. Niet echt ideaal van maat in verband met de afmetingen van de Tl.buizen (120cm). Voor toekomstige Aquarianen iets om op te letten wanneer er een aquarium gebouwd wordt. In de praktijk is het gewoon moeilijk om een iets kleinere maat Tl. te verkrijgen. (ca. 105cm). Na veel zoeken is dat toch gelukt en wordt deze bak verlicht door 2 buizen type 840, 1 buis type 830 en een fantasie lamp, welke waarschijnlijk vervangen gaat worden door een type 840. Het geheel wordt geschakeld door tijdklokken.

Jarenlang is de heer Bouwman achtervolgd door allerlei problemen zoals ook elke beginnende aquariaan tegenkomt, variërend van “erwtensoep water”, draadalgen, blauwalgen, totaal afsterven van de planten en vissen tot lekkage en een kapot filter toe. En dan is het knap dat je de moed niet opgeeft en door gaat. Gesteund door onze onvolprezen secretaris Jan van der Tuin heeft het uiteindelijk geleid tot het resultaat zoals het er nu bijstaat en heeft hij het zelfs aangedurfd om het geheel te laten toetsen door de heer Tomey, de keurmeester van de huiskeuring 2009.

Een gezelschapsaquarium dus, draaiend op leidingwater opgewaardeerd met "EasyCarbo", een product waarvan de fabrikant zelf zegt: Sommige plantensoorten zoals Vallisneria of waterpest, kunnen gevoelig reageren op EasyCarbo. Zeker als het water wat zacht is. Pas dan de dosering aan (1/2 dosering) en doseer om de andere dag. Gefilterd wordt er met een prima filter met ingebouwde verwarming (scheelt weer camouflage).

Het vissen bestand is zoals je mag verwachten in een gezelschapsaquarium: veel soorten, niet speciaal bij elkaar horend en er is niet echt gelet op de grote van de schooltjes. Als hoofdvis/blikvanger wordt gezien de Roodkopzalm (Hemigrammus rhodostomus), aangevuld met Barbus titteya, Carnigiella strigata, Corydoras julii, Trichogaster leeri, Rasbora heteromorpha, Paracheirodon innesi en Melanotaenia boesemani. Een bont gezelschap, welke wordt gevoerd met droog- en diepvriesvoer.

Het plantenbestand is 12 soorten groot, waarvan er in de toekomst wel een paar verplaatst zullen worden, iets waar elke aquariaan vroeg of laat mee te maken krijgt.

Al met al kun je zeggen dat geduld loont, gezien de bak zoals die er nu bijstaat. Of het voldoende is voor een bondsdiploma moeten we nog afwachten.