De heer Kuiters, september 2009

Naam: De heer C.A. Kuiters 
Plaats: Hendrik Ido Ambacht
Maand: September 2009
Categorie: A3 (Tanganyika)
Maten: Lengte: 160 cm, Hoogte: 90 cm, Diepte: 90-60 cm

Te gast zijn we deze keer bij de heer Kuiters uit Hendrik ido Ambacht. Hoewel pas kort lid van Ciliata heeft hij toch al de aandacht op zich weten te vestigen dankzij de voorjaarsschouw waar wij (Jan en ik) zijn Tanganyika bak mochten beoordelen. Dit aquarium liet bij mij zoveel indruk achter dat ik hem nader wil aanbieden als bak van de maand.

Volgens eigen zeggen is de heer Kuiters al twintig jaar met de hobby bezig, waarvan de eerste paar jaar met gezelschap aquaria. Algauw was hij echter overgeschakeld op vissen uit het Tanganyikameer en dat is altijd zo gebleven.

Wat wij zien is een aquarium in de vorm van een driehoek met de maten L.160x H.60x Br.90-60 met een kunstmatige achter/zijwand, waarbij vooral de achterwand mooi opgaat in de kunstig geplaatste rotspartijen. Rotspartijen die veel schuilplaatsen bieden voor de grote groep (16 stuks) Tropheus sp. red Kachese, algeneters dus, die het natuurlijk moeten hebben van de algen aangroei op de rotsen. Ze zijn dan ook voortdurend aan het "grazen". Hoewel er een grote hoeveelheid licht op de bak zit, is dat niet genoeg om de algen in voldoende hoeveelheden te laten aangroeien en er moet dan ook bijgevoerd worden met droogvoer in de vorm van algenvlokken.

Naast de Tropheus zitten er nog drie stuks Callochromis macrops, bodembewoners, nu nog klein maar ze kunnen wel 15cm! worden, 2 stuks Eretmodus cyanostictus, ook algeneters welke in helder zuurstofrijk water met veel stroming leven, maar ook regelmatig op de bodem gaan liggen en 1 Petrochromis trewavasae, deze laatste misschien niet zo’n gelukkige keuze omdat deze soort eigenlijk ook in een groep gehouden moet worden en nogal fors kan uitgroeien. Voor de Callochromis macrops wordt er apart jonge Mysis gevoerd.

Zo’n visbezetting vraagt natuurlijk nogal wat van het water, er staat dan ook een prima filter onder van een bekend merk en een krachtige pomp zorgt voor de nodige stroming. Door de eigenaar gemeten waterwaardes zijn: pH7, 5-8, kH15 en gH10.

Hoewel zo’n gesprek bij de bak niet is bedoeld als een schouw of keuring vermeld ik met goedvinden van de eigenaar toch een punt van kritiek: het elektrisch gedeelte komt duidelijk op een tweede plan en wel zodanig dat de veiligheid in het geding komt. De heer Kuiters heeft toegezegd een en ander te verbeteren en dat het met de komende huiskeuring in orde is. Daar houden wij hem aan!