De heer Bergmann, juni 2009

Naam: De heer Bergmann 
Plaats: 's-Gravendeel
Maand: Juni 2009
Categorie: A3 (Malawi)
Maten: Lengte: 130 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 50 cm

Deze keer heb ik kunnen kiezen uit verschillende bakken en het is de bak van de heer Bergmann uit 's-Gravendeel geworden. Een Malawibak zoals op de bijgaande foto’s te zien is, met de maten 130x50x50, categorie A3. Niet al te groot, maar leuk ingericht met goed gekozen rotspartijen, afgewerkt met Vallisneria en Anubias barteri.

Cichliden uit het Malawimeer hebben niet veel licht nodig en er zijn dan ook maar twee Tl-buizen geplaatst van 38 watt. Er is een dimsysteem voorzien wat op een mooie manier de zon’s op en ondergang regelt. Planten in deze bak zijn niet direct noodzakelijk, maar zorgen in dit geval voor leuke kleurcontrasten. De opgegeven waterwaarden zijn: PH7.5, KH8, GH11, gewoon kraanwater dus. Het water wordt gefilterd door een filter van een bekent merk, ondersteunt door een zogenaamde UPS (Uninterruptible Power Supply). Deze laatste zorgt er voor dat bij een stroomonderbreking het filtersysteem niet direct uitvalt (volgens opgave zou het filter tot 8 uur moeten kunnen blijven draaien).

Komen wij bij het visbestand, dan valt onmiddellijk het aantal soorten op. Tien soorten volgens opgave, waarbij de Metriaclima callainos 6x, Pseudotropheus saulosi (F1) 6x en de Synodontis petricola 5x tot de grootste groepen behoren. Al met al een zwaar visbestand en dat vond de eigenaar blijkbaar ook, want volgens zijn laatste opgave heeft hij drie soorten, totaal 18 vissen, verwijderd en dat geeft volgens hem een veel rustiger beeld. Zoals dat bij alle Cichliden vaak gebeurd kweekt het in deze bak ook goed aan en dat verklaart misschien deels de overbevolking. Gevoerd wordt al dit moois met Spirulina, vlokkenvoer en witte muggenlarven.

Kortom, een leuke, zij het wat druk bezette bak, (maar dit is inmiddels opgelost) en ik ben benieuwd hoe dit er in het najaar bij de huiskeuring gaat uitzien.