De heer Molendijk, februari 2009

Naam: De heer Molendijk 
Plaats: Zwijndrecht
Maand: Februari 2009
Categorie: C2 (Terrarium)
Maten: Lengte: 180 cm, Hoogte: 80 cm, Diepte: 60 cm

Deze keer iemand met wel heel iets anders dan dat u gewend bent, als bak van de maand. Namelijk een terrarium met slangen uit de omgeving van Myanmar, Thailand, Taiwan en Noord Vietnam, die hoek dus. De naam van deze slang is Orthriophis taeniurus ssp. (oude naam Elaphe taeniura ssp.) Een rattenslang soort welke ongeveer 2,50 meter lang kan worden en ook wel Blue beauty wordt genoemd.

We zijn op bezoek bij de heer Molendijk uit Zwijndrecht, sinds een jaar lid van onze vereniging.

In navolging van de heer Van de Stel, geen onbekende binnen onze vereniging, besloot ook hij om op een meer natuurlijke manier een terrarium in te richten. Goede raad en hulp werd van alle kanten aangeboden en het resultaat mag er zijn. Er staat nu een terrarium met de maten: 180x60x80 (LxDxH), bevolkt door drie slangen van bovengenoemde soort. Het zijn twee mannetjes en een vrouwtje. De bak is opgebouwd uit glas met een kunstmatige rotswand van piepschuim, tegellijm en diverse kleuren verf. Een ingebouwde grot bied schuilruimte en een warme lamp zorgt voor een kunstmatig zonnetje. Ook ligt er onder de bodem van de grot een verwarmingsmat wat de dieren zeer weten te waarderen. Voor het klimwerk zijn er lianen gebruikt. Er is geprobeerd om planten te gebruiken in deze bak, maar daar hebben de slangen geen boodschap aan, ze rauzen over alles heen. De bak wordt in totaal veertien uur belicht en de gemiddelde temperatuur is rond de vijfentwintig graden. Een hoge luchtvochtigheid is gewenst. Voor dat doel ligt er ook Bark (merknaam voor boomschors) op de bodem en dat geeft nog een mooi effect ook. Wat betreft het water, geen gechloreerd of gedistilleerd water gebruiken, ze kunnen slecht tegen chloor en in gedistilleerd water ontbreken allerlei natuurlijke elementen. Voor de ventilatie zijn aan de voorkant van de bak twee stroken met smalle gleufjes aangebracht.

Deze slangen hebben een reputatie als zijnde zeer agressief en nerveus te zijn, maar dit geldt waarschijnlijk voor wildvang. Als je ze van jongs af aan veel aandacht geeft en blijft geven zijn het gewoon lieve dieren. Wel werd mij als fotograaf van al dit moois te kennen gegeven om niet dichterbij te komen dan twintig centimeter, anders kon het wel eens gebeuren dat er ineens een in mijn vingers hing, immers voor deze gelegenheid was de voorruit er even uitgehaald.

Deze rattenslangen eten voornamelijk, u raadt het al, ratten. Deze worden door de eigenaar zelf gekweekt op uitgebalanceerd voer, wat vervolgens de slangen weer ten goede komt. Volwassen slangen eten gemiddeld twee jonge ratten in zeven tot veertien dagen. Na het eten ongeveer achtenveertig uur niet oppakken om opbraken te voorkomen. Gek op water als ze zijn moet er in het terrarium een flinke bak met water staan, waar deze dieren lekker in kunnen poedelen. De bak mag echter niet zo groot zijn dat ze er helemaal in kunnen gaan liggen. Voor de foto was de bak even weggehaald! Over foto’s gesproken, op de foto’s zijn de Blue(blauw) beauty’s olijfgroen en blauwgrijs, dit zijn nog jonge dieren en ze krijgen op latere leeftijd de blauwe kleur waar ze naar vernoemd zijn. Bedenk dat ze tussen de vijftien en dertig jaar oud worden. De paring gebeurd in het voorjaar en in de maanden april/mei worden de eieren gelegd, tussen de acht en de vijftien stuks. Na ongeveer twee maanden komen de eieren uit en kunnen de jonge slangetjes direct gevoerd worden met hele jonge ratjes.

Tip: zorg voor een goed afsluitbaar onderkomen, want deze slangen zijn ware uitbraakartiesten, met alle gevolgen van dien...