De heer Bartels, november 2008

Naam: De heer J.C Bartels 
Plaats: Barendrecht
Maand: November 2008
Categorie: A1 (Gezelschap)
Maten: Lengte: 165 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 65 cm

Eindelijk weer eens iemand gevonden voor de bak van de maand. Deze keer een specialist in de categorie A1 en niet zomaar één. Iemand die zijn sporen reeds lang verdient heeft in deze categorie en ook in staat is om zijn bak op top niveau te houden. In gesprek met de eigenaar en zijn vrouw merk je ook dat ze allebei even enthousiast zijn over de hobby en ik denk dat dit ook een van de voorwaarden is om tot een goed resultaat te komen en te blijven.

Het aquarium waar we over spreken is van de heer Bartels uit Barendrecht, bij velen geen onbekende. De afmetingen van dit aquarium zijn 160x65x50cm (Lxbrxh), met een inhoud van 520 Ltr. Een breedte, of diepte, van 65cm is niet voor iedereen haalbaar maar al dit mogelijk is kun je daar voor het zicht een fantastische "diepte" mee bereiken en dat is bij dit aquarium uitstekend gelukt.

Maar liefst 13 plantensoorten staan in dit aquarium opgesteld en wel zodanig dat er mooie contrasten gevormd worden tussen kleur en bladvorm. Alles staat er mooi fris bij en het is te zien dat de groei er goed in zit. Dit gebeurt natuurlijk niet vanzelf en getuigt van kennis en "groene vingers". De juiste keuze van verlichting speelt hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol. Boven dit aquarium hangen vijf TL's van 58 watt met de kleuren 830 en 840 welke tussen 12:00 en 15:00 allemaal branden, waarna de verlichting weer langzaam afgebouwd wordt.

De watersamenstelling bestaat uit leidingwater vermengd met osmose water, gefilterd door twee potfilters van een bekend merk. Ter ondersteuning is er een Co2 regeling, wat leidt tot de volgende waterwaardes van pH7, KH5 en een geleidbaarheid van 300µS. Dat de vissen zich hierbij uitstekend thuis voelen is te begrijpen.

Het vissenbestand bestaat uit zeven soorten, mooi verdeeld over de verschillende waterlagen. Aanwezig zijn: Carnegiella strigata, Phenacogrammus interruptus, Cheirodon axelrodi, Epalzeorhynchus frenatus, Otocinclus affinis, Corydoras schwartzi en Hemigrammus bleheri. Een en ander wordt in stand gehouden door zeer afwisselend te voeren met droogvoer, diepvries artemia en rode- en witte muggenlarven.

Al met al is dit aquarium een genot om naar te kijken en ik ben blij dat de heer Bartels dit met ons wil delen.