De heer Landman, maart 2008

Naam: De heer A. Landman  
Plaats: Rotterdam
Maand: Maart 2008
Categorie: A2 Tanganyika
Maten: Lengte: 200 cm, Hoogte: 65 cm, Diepte: 60 cm

Eigenlijk was er een bak van de heer van der Stel gepland maar door drukke werkzaamheden van zijn en mijn kant schuift deze een maandje op. Gelukkig heeft er zich spontaan iemand aangemeld als vervanger, en ook niet zo maar iemand.

De heer A.Landman uit Rotterdam (geen onbekende binnen de vereniging en op de site) meldde zich met alweer een andere bak. Weer een Tanganyika bak zoals wij gewend zijn van hem, maar dan wat groter. We denken hierbij aan een aquarium van 200Lx65Hx60D met nieuwe ombouw en lichtkap. Een flinke plas water met een aardig totaal gewicht.

Hij is weer druk in de weer geweest met het maken van een nieuwe achterwand dmv. tempex, tegellijm, acrylverf en epoxy-hars, gelardeerd met zand... Kortom weer een waar kunstwerk. Problemen gingen ontstaan met het "stapelen" van de stenen, ook wel keien genoemd, vandaar dat deze bakken vaak keienbakken genoemd worden, maar dat laatste vaak wat oneerbiedig door plantenbak eigenaren. Ik kan u verzekeren dat het opzetten van een "keienbak" (dit woord gaan we niet meer gebruiken!) heel wat hoofdbrekens kost en dat er heel wat "gestapeld" wordt voordat er iets staat wat esthetisch verantwoord is en er natuurlijk uitziet, maar dat ook nog eens voldoende schuilplaatsen bied voor de vissen. Een niet onbelangrijk aspect is natuurlijk dat het geheel niet onverwachts in elkaar dondert, al dan niet geholpen door de vissen en u ineens met in dit geval zo’n 700 liter water in de kamer aan het pootjebaden bent. De moeilijkheidsgraad bij dit aquarium was voor de heer Landman de hoogte van 65 centimeter en het wegwerken van de onvermijdelijke techniek. Het geheel is dan ook nog niet zoals dat zou moeten zijn, maar Parijs en Rome zijn tenslotte ook niet in een dag gebouwd.

De twee potfilters en een powerhead zorgen voor een doorstroming van 2400 liter water/uur. Wekelijks wordt 1/3 van het water ververst en op een temperatuur van 25,5 graden gehouden. KH+ toegevoegd geeft een PH van 8 en een KH van 10 en hier voelen de vissen zich prima bij. Over vissen gesproken, de populatie bestaat uit:

  • 25 Tropheus sp. Black Bulu Point, (waarvan meerdere vrouwtjes met eieren)
  • 7 Cyprichromis Jumbo Kitumba (nog jonge exemplaren, dus nog niet op kleur)
  • 6 Callochromis Melanostigma (3 mannen en 3 vrouwen, waarvan 2 vrouwen met eieren)

Geen makkelijke soorten, maar de heer Landman gaat wat dat betreft geen problemen uit de weg. Het planten bestand bestaat tijdelijk uit Anubias barteri, maar hier is de heer Landman niet zo gelukkig mee en hij is dan ook naarstig opzoek naar echte Tanganyika planten.

De verlichting bestaat uit vier buizen van 58 watt, twee aquastarren en twee kleur 54. Voor de late avond, vroege nacht brandt er een aquastar van 15 watt. Een aquarium met deze vissoorten is niet de gemakkelijkste keuze, maar voor wie het aandurft heeft dit heel veel te bieden.