De heer Benne, december 2007

Naam: De heer P.H. Benne 
Plaats: Ridderkerk
Maand: December 2007
Categorie: A2 Zuid-Amerika
Maten: Lengte: 160 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 50 cm

Na door drukke werkzaamheden een maandje te hebben overgeslagen volgen we deze keer de heer Benne uit Ridderkerk met zijn A2 bak Zuid-Amerika, Discus. Vanaf zijn jeugd is de heer Benne al bezig met alles wat er in de sloot te vinden is (wie niet van onze generatie 50+) en de liefde voor het houden van visjes is altijd blijven sluimeren. Door kleine behuizing en andere prioriteiten, kinderen oa, is het er een tijd niet van gekomen om een aquarium te houden, maar uiteindelijk deed de gelegenheid zich voor en toen stond er opeens weer een bak. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zijn zoon is trouwens ook aquariaan, alleen nog geen lid van de vereniging, maar dat komt nog wel!

Een bak met de maten 160x50x50cm voorzien van een "back to nature" achterwand met daarachter gelijk het filter verwerkt. Over camouflage hulpmiddelen gesproken! Dat filter achter de achterwand wordt ondersteunt door twee potfilters onderin de kast en deze combinatie zorgt voor een uitstekende filtering van het water. Bij de laatste huiskeuring was geconstateerd dat de waarde van de gemeten micro siemens aan de hoge kant was, nl. rond de 1000 µS. en vermoed wordt dat het gebruikte materiaal in het filter dat veroorzaakt. De Discus vissen in dit aquarium zien er overigens niet naar uit of ze daar onder lijden, prachtige dieren zijn het, welke regelmatig eieren afzetten op een zorgvuldig schoongepoetste plek en wat natuurlijk fantastisch is om mee te mogen beleven. Deze discus (zie ook artikel elders op de site) is een kweekvariant van de originele vorm en wel de Aequifasciata Turquaise red, totaal vier stuks. Verder zijn er tien Corydoras sterbai, tien Paracheirodon axelrodi en een onbekend aantal Hemigammus bleheri aanwezig in de bak. Een leuke bezetting, al mogen de schooltjes wel wat groter. De aanwezigheid van een strandje fijn zand wordt door de Discus en Corydoras zeer op prijs gesteld.

Gevoerd wordt met afwisselend droog en diepvries voer waar de vissen uitstekend op gedijen. De eerste indruk van de bak is er een van een strakke schone, haast steriele bak, met niet al te veel diepte, waar best wel wat aan te veranderen, cq verbeteren valt. Te denken valt aan een andere opstelling van de planten en het gebruikte decoratie materiaal, zodat de parallelle lijn met de vooruit doorbroken wordt en er meer diepte ontstaat. Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak hoe je een bak inricht, maar soms kan een klein beetje goed bedoelde kritiek van iemand die niet dagelijks voor de bak zit een bak aanzienlijk verbeteren.

Al met al kan ik gerust stellen dat de heer Benne het in zijn vingers heeft om een mooie bak neer te zetten en ik vermoed dat zijn vrouw ook een stuwende kracht is achter het geheel, en dat is alleen maar fijn, want anders zou denk ik de hobby bij menig liefhebber geen lang leven beschoren zijn. Een ding is zeer zeker nog het vermelden waard, er wordt zeer nauwkeurig een logboek bij gehouden, iets wat elke aquariaan eigenlijk zou moeten doen!