De heer Van Oudheusden, oktober 2007

Naam: De heer D. van Oudheusden 
Plaats: Ridderkerk
Maand: Oktober 2007
Categorie: A2 Zuid-Amerika?
Maten: Lengte: 140 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 50 cm

Deze keer zijn we te gast bij de heer Van Oudheusden te Ridderkerk, voor de ouderen onder de leden wellicht een bekende naam en dat klopt want zijn vader heeft destijds binnen de vereniging zijn sporen wel verdiend. Met dat gegeven als achtergrond ben je natuurlijk nieuwsgierig naar wat de zoon neerzet, tenslotte heeft hij het met de paplepel ingegoten gekregen.

Aangekomen trof ik een geheel eigenbouw aquariummeubel aan met daarin een bak van 140x50x50. De eerste indruk was van zo, dat ziet er niet slecht uit en dan moet ik oppassen om mij niet te veel als een keurmeester te gaan gedragen want dat ben ik tenslotte niet. Maar je ontkomt er niet aan om enige kritische noten te plaatsen, want men wil toch graag weten wat je er van vindt. Complimenten zijn zeker op zijn plaats, maar ook wat opmerkingen. Zo viel mij gelijk op dat de bak als het ware in de lengte in tweeën was gedeeld en dat die mooie steen (zo ook bedoelt) wel erg in het midden stond. Alle decoratie materialen lopen parallel met de voorruit, waardoor er totaal geen diepte in de bak zit. Vervolgens ontstaat er een gezellige discussie over hoe het een en ander kan verbeteren. Feit blijft dat de eigenaar van een bak vaak zelf de “fouten” niet meer ziet en dan kan een mede aquariaan daar uitkomst in bieden.

De bak wordt verlicht door vier lampen van 58 watt te weten: 2x nummer 865, 1x 830 en 1x 840, geschakeld door tijdschakelaars en ik moet zeggen dat het elektrische gedeelte er perfect uit zag, hier was veel werk van gemaakt. Het water wordt gefilterd door een potfilter welke naast de bak in het meubel staat, ook weer netjes afgewerkt. Echte verwarming is in deze bak niet aanwezig! De verwarming bestaat uit de voorschakel apparaten van de verlichting onder de bak en daarmee kan hij de bak goed op temperatuur houden, te meer daar de bak aan drie kanten goed geïsoleerd is. Eventuele temperatuur schommelingen kunnen eigenlijk niet zo veel kwaad.

Het visbestand bestaat uit vijf soorten, te weten: 4x Cleithracara (aequidens) maroni, 1x Gymnogeophagus balzanii, 6x Micrgeophagus ramirezi, 3x Sturisoma aureum en 1x Corydoras blochi blochi. Aangevuld met vier plantensoorten: Cryptocoryne nevellii, Echinodorus bleheri, Vallisneria gigantea en Anubias nana vormt het samen met de zelfgemaakte achterwand en zijwanden een leuk geheel, al rijst natuurlijk de vraag, welke kant wil je op met deze bak.. Een hoop ingrediënten zijn aanwezig voor een speciaal bak Zuid-Amerika, maar dan kloppen de planten en de waterwaarden niet en een echte planten/gezelschapsbak is het ook niet . Hoe een en ander gaat uitpakken na de komende huiskeuring zullen we moeten afwachten.