De heer Hamstra, juli 2007

Naam: De heer P. Hamstra
Plaats: Ridderkerk
Maand: Juli 2007
Categorie: A2-Azië
Maten: Lengte: 120 cm, Hoogte: 40 cm, Diepte: 50 cm

Gelukkig hebben we ze nog, en daarmee bedoel ik de jeugdleden! Pas vijftien jaar oud en sinds een jaar lid van onze vereniging, het enthousiasme straalt er van af. Nog maar zo’n anderhalf jaar bezig en nu al een resultaat waar menig aquariaan jaloers op kan zijn. Als je met hem praat dan merk je dat hij zich goed heeft ingelezen in de materie en dat zou eigenlijk iedere aankomende aquariaan moeten doen.

We spreken over een aquarium van 120x40x50 volgens opgave categorie A2-Azië. Wat mij direct al opviel als fotograaf van al dit moois waren de krassen in de voorruit. Jammer, maar als je afhankelijk bent van je zakgeld en misschien wat goodwill van je ouders dan moet je wel een gebruikte bak kopen. Opletten dus bij een toekomstige aankoop. Bij deze meteen een verzoek aan de eigenaren van de toekomstige bak van de maand en voor de komende huiskeuring, zorgt u a.u.b voor een schone voorruit want dat maakt het werk van de fotograaf een stuk makkelijker. Staalwol 3x nul doet wonderen. Nu we het toch over het werk van de fotograaf hebben, deze keer heb ik mij laten foppen. Sinds de laatste schouw waar ons lid ook aan heeft meegedaan (zie elders op de site) zijn de 2 TL buizen van kleur veranderd, en dat is terug te zien op de foto’s. Dure buizen heb ik begrepen, maar of dat ook een beter resultaat geeft zal de tijd leren.

Zoals gezegd, een bak van 120x40x50, draaiend op leidingwater en voorzien van een buitenfilter van een bekend merk type 2028. Het plantenbestand bestaat uit maar liefst 10 soorten, waaronder Vallisneria spiralis, Cryptocoryne wendtti “Braun”, Mayaca fluviatilis, Vesicularia dubyana (javamos) en Hygrophila difformis (vaantjesplant). Een mooi groot stuk tropisch hardhout, ook tweedehands gekocht uit een bak waar het al een aantal jaren instond (alle kleurstoffen zijn er dan al uit, scheelt een hoop werk) en verschillende stenen maken het geheel af. Even zij vermeld dat de Mayaca niet uit Azië maar uit Brazilië komt en dat tien soorten planten misschien wel wat te veel is voor een speciaalbak.

Zes soorten vis in dit aquarium, met als hoofdvis de Barbus nigrofasiatus (purperkop) en wel 18 stuks, verder zijn er 27 stuks Danio choprae, 6 Betta splendens (1 man), 5 Clown botia’s, 3 Trichogaster trichopterus sumatranus (Blauwe spat), en 2 Labeo bicolor (vuurstaart). Ook bevinden zich nog 5 Aziatische waaierhandgarnalen (Atyopsis moluccensis) in de bak. Het geheel moet natuurlijk gevoerd worden en dat gebeurt afwisselend met droog, gedroogd, diepvries en levend voer. Ook hier weer de tip, diepvriesvoer na ontdooien even spoelen en dan pas in de bak doen (tenzij je natuurlijk een algenkwekerij wilt beginnen).

Hopelijk stimuleert het zien van al dit moois de jongeren onder ons om ook deze fijne hobby te gaan beoefenen, tenslotte ligt hier de toekomst van onze vereniging.