De heer Verhoef, mei 2007

Naam: De heer J. L. Verhoef
Plaats: Ridderkerk
Maand: Mei 2007
Categorie: A1
Maten: Lengte: 100 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 40 cm

Wat mij het eerste opviel bij de heer Verhoef uit Ridderkerk was het feit dat ik deze keer iemand getroffen had met een aquarium dat beslist geen topper genoemd mag worden, maar waarmee hij wel naar buiten durfde treden "as it is". Wat mij betreft mogen er gerust meer bakken van de maand zoals deze getoond worden, al was het alleen maar om andere (beginnende) aquarianen te tonen dat zij niet de enige zijn die problemen hebben en moeten overwinnen. Wie zei dat aquarium houden makkelijk was. Belangrijk is dat de heer Verhoef in ieder geval trots is op hetgeen hij tot nu toe bereikt heeft en dat best met ons wil delen.

Toch al heel wat jaren met de hobby bezig, en naar verluid met succes, besloot de heer Verhoef maar eens een andere bak te kopen en deze gelijk op een andere plaats neer te zetten...

Het werd een bak van 100x40x50 hoog, ingericht als A1 met als hoofdvis de Discus. Aangevuld met het restant vissen uit zijn oude bak werd het al gauw een hele verzameling. Enige soorten zijn Hyphessobrycon herbertaxelrodi (zwarte neon), Brycinus longipinnis (goudoog kongozalm) en de bekende Microgeophagus Ramirezi. (antennebaarsje)

Hij vertelde mij dat hij de bak in alle rust heeft opgebouwd, geheel volgens de goede orde, dwz. voedingsbodem, daarover een laag grof grind, toen gevuld met water en een tijd laten rusten. Vervolgens planten aangeschaft bij een van onze adverteerders (goede zaak) en na een aantal weken de eerste vissen. Tot zover niets mis mee. Natuurlijk stond het aquarium er in het begin schitterend bij, maar ook de heer Verhoef ontkwam niet aan allerlei problemen. De algen staken hun kop op! Groene draadalgen, op zich geen slecht teken, maar ook een vorm van slijmalgen die de hele bodem bedekte en erger, de planten gingen dood. Je kunt gissen naar de oorzaak van dit alles: de meeste nieuwe planten uit de winkel zijn bovenwater gekweekt, (emers) en moeten dus wennen aan de situatie onderwater (submers) waarbij ze hun oude blad verliezen en daarna vaak nieuw blad krijgen. Dit heeft zijn tijd nodig! Vervolgens moet je je afvragen, wat zit er in de voedingsbodem: zitten hier geen zaken in die algen kunnen veroorzaken? Ook trof ik nogal veel schelpen aan in het grind, leuk voor een Tanganyica bak, maar zeker niet voor een aquarium met als hoofdvis Discus. Turf in het filter om de pH waarde wat te laten zakken is dan vechten tegen de bierkaai. Let ook eens op de temperatuur, 28º Celsius is voor de meeste planten op den duur fataal. Zie hier een aantal zaken die problemen kunnen veroorzaken.

Gelukkig voor de heer Verhoef begint het tij nu te keren: het water is mooi helder, ten teken dat de twee potfilters waarvan één met verwarming beginnen te werken, en bij verschillende planten zie je de nieuwe blaadjes boven komen. Ik heb hem geadviseerd om mee te doen met de komende schouw, zodat onze schouwmeester Jan hem verder kan adviseren en hij zou zich hiervoor opgeven.Al met al ziet het er naar uit dat de heer Verhoef na veel tegenspoed nu andere tijden tegemoet gaat en dat wij dit aquarium nog wel eens vaker zullen zien.