De heer Souwer, april 2007

Naam: De heer C. Souwer 
Plaats: Rotterdam
Maand: April 2007
Categorie: A1
Maten: Lengte: 165 cm, Hoogte: 55 cm, Diepte: 40 cm

Deze keer, bij gebrek aan kandidaten, de bak van één van onze bestuursleden.

We kijken naar een aquarium met de maten 165x55x40, die duidelijk op zijn retour is, en dat klopt ook wel want ik kan door gebrek aan tijd mijn aquarium maar minimaal bijhouden en wil ook eigenlijk een heel andere inrichting gaan maken. Reeds zo’n tien jaar staat deze bak en heeft alles meegemaakt wat er op het gebied van aquarium houden maar te beleven valt. Het begon al met de plaatsing, waarbij toch duidelijk gekeken was of de zelfgebouwde kast wel waterpas stond, maar het achteraf toch niet bleek te zijn, maar toen stond het aquarium al vol met water! Vervolgens bleek het totaal gewicht van bak en inhoud toch iets onderschat te zijn, want de toch wel dikke bovenplaat van de kast begon angstwekkend door te zakken. Nachtmerries volgden, zal de bodem het houden. Uiteindelijk toch ingegrepen door vierkante pijp als ondersteuning onder de bodem te plaatsen en toen ging het goed.

Na enkele weken de eerste bewoners aangeschaft, Nematobrycon palmeri oftewel de Keizertetra. (niet helemaal waar, want er waren al slakken meegekomen met de planten) Bij de plaatselijke handelaar tien hele mooie mannen gekocht en bij een andere handelaar vijftien volwassen vrouwen. Dat was feest, een één meter vijfenzestig grote speelplaats daar werd geen nee tegen gezegd. Echter, na twee weken legden alle mannen het vissenloodje, zonder enige aanwijsbare reden. Het “kwaad” was echter al geschied, na een aantal weken zwommen er zo’n tweehonderd jonge Keizertetra’s in mijn bak. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling. Gelukkig kon ik ze goed kwijt aan de plaatselijke handel, maar tot aan de dag van vandaag zwemmen er nog nakomelingen in mijn bak. Misschien een wat ouderwets visje, maar ik heb er al die jaren veel plezier van gehad. Jammer dat je tegenwoordig haast geen mooie exemplaren meer in de handel ziet. Naast het bovenstaande heb ook ik natuurlijk last gehad van alle mogelijke algen, tot algenbloei aan toe, maar door stug volhouden is dat allemaal overwonnen.

Natuurlijk was ik meteen lid geworden van een aquarium vereniging (Ciliata), alhoewel ik geen verenigings mens ben. Daar heb ik nooit spijt van gekregen, in die tien jaar heb ik veel geleerd en gezien hoe andere het doen met hun bakken. Diverse malen heb ik meegedaan met de huiskeuring en verschillende malen een tweede of derde plaats weten te bereiken.

Nog even over de bak, momenteel zitten er drie soorten vis in: de eerder genoemde Nematobrycon palmeri, de Hyphessobrycon pyrrhonotus en de Poecilobrycon eques. Aan planten heb ik de rode Tijgerlotus (Nymphaea), Echinodorus amazonicus, Echinodorus tenellus en het watervorkje (Riccia fluïtans).

Drie TL buizen met de nummers 840 (2x) en 869 verlichten het geheel, geschakeld met timers, terwijl een laagspannings verlichting van 12 volt 5 watt (3x) voor de ochtend en avond verlichting zorgt. Dit geeft veel sfeer en de vissen vinden het erg prettig, kan ik dus iedereen aanraden. Momenteel zit er geen achterwand in deze bak, wel heeft er jarenlang een achterwand van kurk tegen ieders advies ingezeten. ”Kurk zou vergaan en daardoor allerlei problemen geven” Uiteindelijk hebben ze gelijk gekregen en heb ik deze achterwand moeten verwijderen. Twee filters van een bekend merk staan er onder deze bak, welke zijn gevuld met schuimblokken en filterwatten. Werkt prima moet ik zeggen, misschien komt dat ook wel omdat ik de filters hooguit twee keer per jaar ververs! Als voer geef ik zo veel mogelijk levend voer, men vindt mij dan ook regelmatig langs de slootkant met mijn schepnet op zoek naar watervlooien en muggenlarven.

Ik hoop binnenkort wat meer tijd te krijgen om eens een andere bak in te richten, het resultaat komt te zijner tijd wel weer op de site.