Mevrouw Den Breejen, maart 2007

Naam: Mevrouw G. J. den Breejen
Plaats: Ridderkerk
Maand: Maart 2007
Categorie: A1
Maten: Lengte: 150 cm, Hoogte: 65 cm, Diepte: 40/60 cm

Deze keer zijn wij op bezoek bij mevrouw Den Breejen uit Ridderkerk (waarschijnlijk geen familie van een ander lid van onze vereniging, wel leuk om dat eens uit te zoeken, maar dat is een andere hobby.)

Het is elke keer weer een verrassing, te ontdekken wat je tegenkomt tijdens de maandelijkse zoektocht naar de bak van de maand, zo ook dit maal. Een aquarium met een gebogen voorruit met de maten: 150x40/60x65cm kom ik wel meer tegen, maar qua inhoud is dit wel weer iets bijzonders. Gelet op de samenstelling van het dier en planten bestand kan deze bak alleen maar onder de categorie A1 vallen, maar er zitten een paar diersoorten bij die ik toch liever in een speciaal aquarium zag. Het probleem van mevrouw Den Breejen is dat ze te veel van haar dieren houd en er daarom geen afstand van wil doen.
Kijkt u met mij mee naar de samenstelling van de diersoorten;

Opgegeven zijn:
Symphysodon discus, Pterophyllum scalare altum, Corydoras sterbai, C.julii, C.adolfoi, C.burgessi, C.neon orange sp., Sturisoma panamense, St.aureum, Mastacembelus (armatus?), Hyphessobrycon bentosi, Carnegiella strigata strigata, Atyopsis gabonensis, Atyopsis moluccensis. Voorwaar geen alledaagse collectie.

Veertien plantensoorten waaronder een paar bijzondere zoals Crinum calamistratum, Echinodorus rubin (kweekvorm) en Acorus gramineus var.pussilus, doen het goed in de bak.

Gediscussieerd werd er over de plaatsing en opbouw van het planten bestand, en mevrouw Den Breejen was her er over eens dat een en ander wel voor verbetering vatbaar was, zij heeft zich dan ook opgegeven voor de komende schouw waarbij er nog eens serieus gekeken gaat worden door onze schouwmeester.
Speciaal wil ik op de zeer decoratieve (kunst)rotsachterwand met openingen wijzen, wat een zeer groot diepte effect geeft.

Het aquarium draait zeer goed op leiding water, wat punctueel op een vaste tijd voor ongeveer één derde ververst wordt. Het hele onderhoud wordt ook volgens een strak schema bijgehouden en dat vind je, ondanks de toch wel zware visbezetting, dan ook terug in dit aquarium.

De bak wordt verlicht door vier TL buizen (4x 36watt) van een bekend merk uit de aquarium speciaalzaak, en één lampje voor de nachtverlichting. Filteren doet mevrouw over twee grote potfilters gevuld met watten en sponsmateriaal. Gevraagd naar wat er zoal gevoerd wordt, bleek er een breed scala aan voer gebruikt te worden, variërend van droog tot diepvriesvoer en van spruitjes tot worteltjes, op dit laatste zijn vooral de garnalen gek. Je kunt merken aan dit aquarium dat hier iemand bezig is met veel "natte handen" ervaring, zij heeft het dan ook volgens zeggen met de paplepel ingegoten gekregen, haar hele familie houdt aquaria, en zij is zelf ook al zo'n 30 jaar bezig. Ze heeft diverse bakken gehad, groot en klein en houdt zich nu vooral bezig met de vissen die ze leuk vindt en dat vindt je dan ook terug in dit huidige aquarium.