De heer Gouw, februari 2007

Naam: Dhr. A.J.A. Gouw
Plaats: Maasdam
Maand: Februari 2007
Categorie: A1
Maten: Lengte: 150 cm, Hoogte: 55 cm, Diepte: 50 cm

De bak van de maand voert ons deze keer naar Maasdam (onze leden zitten overal) en wel naar de heer A.J.A. Gouw. Gelukkig weer eens iemand die zich spontaan met zijn aquarium aangeboden heeft.

De heer Gouw, lid sinds 2005, heeft een aquarium met de maten 150 x 50 x 55, een fabrieksbak van een bekend merk. Namen noemen we niet maar het is een juweel van een aquarium. Ingericht als een A1 werd ik getroffen door de grote verscheidenheid aan planten, 16 soorten, die weelderig groeien, zozeer zelfs dat er af en toe al fors ingegrepen moet worden. Toch iets waar je trots op kan zijn bij een bak die pas twee maanden staat. Misschien komt het door de voedingsbodem die gebruikt is, of door de Co² installatie die toegepast wordt, wie zal het zeggen. Feit blijft dat het er allemaal goed bij staat. Natuurlijk kan er qua samenstelling en kleur nog wel wat verbeterd worden, maar dat wordt zeker nog besproken tijdens de voorjaarschouw of eerder als de heer Gouw dat aangeeft. Een en ander onder het motto "wie vraagt krijgt aandacht".

Elf soorten vis zwemmen er rond in leidingwater aangezuurd met eikenextract, gefilterd door een groot potfilter van een bekend merk. Het “zonnetje” bestaat uit 4 Tl buizen die na elkaar in en uitgeschakeld worden. De standaard 2 buizen geleverd af fabriek vond dhr. Gouw niet genoeg en hij heeft er eigenhandig 2 bijgeplaatst. Wat hij zelf als een storend element ervaart, en wat je regelmatig tegenkomt bij dit soort aquariums, is de lage rand aan de onderkant waardoor je al gauw tegen de zandlaag aankijkt. Tip voor de fabrikant! De belangrijkste vissoorten zijn:

  • Carnegiella strigata
  • Puntius Barbus titteya
  • Botia macracantha
  • Ancistrus dolichopterus
  • Hemigrammus erythrozonus
  • Otocinclus affinis

Het is jammer dat er geen duidelijke hoofdbewoner aanwezig is, of het moet de Ancistrus zijn, daar wordt zelfs mee gekweekt en er zijn momenteel zo’n 25 jongen aanwezig in een kweekbak op zolder, maar het is toch niet echt een blikvanger. Wat u ziet is een aquarium volop in ontwikkeling, dat zeker nog op een aantal punten verbetert kan worden, maar veel belooft voor de toekomst.