De heer Jongkoen, januari 2007

Naam: De heer Jongkoen
Plaats: Oud-Beijerland
Maand: Januari 2007
Categorie: A1
Maten: Lengte: 121 cm, Hoogte: 63 cm, Diepte: 46 cm

Deze maand een aquarium van de heer H.H. Jongkoen uit Oud-Beijerland.

De bak van de maand is deze keer spontaan aangeboden door de heer Jongkoen uit Oud-Beijerland. We kennen de heer Jongkoen allemaal als een opkomend aquariaan die sinds mei 2002 lid is van onze vereniging. Enthousiast als hij is wil hij u graag deelgenoot maken van zijn nieuwe bak.

Hij heeft, natuurlijk samen met zijn vrouw, gekozen voor een aquarium met een gebogen voorruit met de maten 121 x 46 x 63cm (LxDxH) ingericht als categorie A1. Gevuld met leidingwater en gefilterd door middel van een potfilter en een nafilter, terwijl ook een UV lamp is opgenomen in het circuit, ziet het aquarium er kraakhelder uit. De UV lamp is overgenomen uit de vijvertechniek ter voorkoming van algen en wordt ook steeds meer toegepast in de aquarium techniek.

Maar liefst elf soorten planten zijn opgenomen, waartussen de zeven soorten vis zich uitstekend thuis voelen. Wat betreft de planten zijn er nu al een aantal die zich te heftig manifesteren, en waar dus ingegrepen moet worden. Toch iets waar menig beginnende aquariaan jaloers op zal zijn. Voor de Corydoras schwartzi, een van de hoofdbewoners is het ook wel zo prettig wanneer er wat meer open zandstrandjes zijn. Het vis bestand bestaat verder o.a. uit: Carnegiella strigata, Microgeophagus ramirezi, Paracheirodon axelrodi, Hemigrammus erythrozonus, farlowella acus en een Ancistrus sp.

Zoals op de foto’s zichtbar is heeft de heer Jongkoen gekozen voor een kunststof achterwand met een natuurlijke uitstraling welke nog versterkt wordt door lichte alg aangroei en een zekere mate van verkleuring. Een kunstmatige grot doet dienst als schuilplaats voor o.a. het Antennebaarsje (Microgeophagus ramirezi).

Natuurlijk komen er tijdens mijn bezoek allerlei vragen op mij af en zo wordt je al gauw een soort keurmeester, maar voor het echte werk moet je toch meedoen met de Voorjaarsschouw olv. Jan van der Tuin en later met de Huiskeuring. Niettemin doe ik natuurlijk mijn best om eventuele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ondanks het feit dat de heer Jongkoen wegens gebrek aan eigen vervoer weinig op onze verenigingsavonden aanwezig kan zijn is hij toch door middel van zijn vragen en meedoen aan keuringen een actief en welkom lid.