De heer Den Breejen, december 2006

Naam: De heer den Breejen 
Plaats: Ridderkerk
Maand: December 2006
Categorie: A2
Maten: Lengte: 160 cm, Hoogte: 60 cm, Diepte: 55 cm

Na een maand te hebben overgeslagen toch weer een bak van de maand. Deze keer een aquarium van de heer W. den Breejen uit Ridderkerk, een zogenaamde Amazone bak met de maten 160x55x60 cm (lxdxh).

Sinds drie jaar heeft De heer den Breejen zijn oude hobby weer opgepakt, en met succes mogen wij wel zeggen. Reeds een aantal keren heeft hij meegedaan met keuringen en wist behoorlijke punten te scoren. Natuurlijk blijft het inrichten van een aquarium een persoonlijke zaak, tenslotte bent u degene die er naar moet kijken, maar als u een beetje rekening houd met de richtlijnen van de keuringswijzer kunt u best ver komen bij een keuring.

Zoals vermeld een bak van 160x55x60 met als bijzonderheid een back to nature achterwand welke tevens als filter dienst doet. Ik had een dergelijk systeem nooit eerder gezien en was dan ook nieuwsgierig hoe dat werkte. Het komt er op neer dat de achterwand een stuk van de achterkant geplaatst is en de aldus vrijgekomen ruimte, opgevuld met filtermateriaal, als een soort biologisch filter werkt. De nodige doorstroming wordt bewerkstelligd met een pompje. Gezien de helderheid van het water werkt het momenteel prima, maar de vraag rijst natuurlijk, hoe moet je dit onderhouden en blijft dit ook op langere termijn goed werken. Verder heb je natuurlijk behoorlijk ruimte verlies door deze constructie, maar daar staat tegenover, geen losse potfilters en dito slangen. Hoe een en ander in de toekomst gaat werken hopen wij nog te vernemen.

Het visbestand in deze bak bestaat uit een aantal “wildvang” Discussen, zwarte fantoomzalmpjes (Megalamphodus megalopterus), potloodvisjes (Nannostomus eques), dwerg kogelvisjes (Tetraodon fluviatilis) en een aantal Corydoras. Het water is samengesteld uit osmose water en leiding water in een verhouding van ongeveer 3:1, met een temperatuur van 27° Celsius, en een Ph waarde van rond de 7. Verschillende plantensoorten, aangevuld met kienhout en leuke keien geeft dit aquarium een leuk aanzicht en dat de vissen dit milieu ook weten te waarderen blijkt wel uit het feit dat allen bovengenoemde vissoorten de eigenaar hebben verblijd met nageslacht. Of dit aquarium een Amazone bak genoemd mag worden valt over te discussiëren, maar het is zonder twijfel een leuk geheel en plezierig om naar te kijken.