De heer Meijer, september 2006

Naam: De heer Meijer 
Plaats: Ridderkerk
Maand: September 2006
Categorie: A1 (Gezelschap)
Maten: Lengte: 190 cm, Hoogte: 50 cm, Diepte: 70 cm

Nu maar eens een bak van een "oude rot" uit het vak de heer Meijer, zeker niet onbekend bij de ouderen onder ons. Al sinds 1976 lid van Ciliata, voorzitter geweest, 25 jaar lid van de NBAT en aan vele keuringen meegedaan, heeft de heer Meijer zijn sporen wel verdient.

Een kleine opsomming: 7x verenigingkampioen, 3x Rayonkampioen, 4x Districtkampioen

Thans doet de heer. Meijer het wat rustiger aan, hij sprak zelfs van helemaal stoppen met zijn hobby, maar gelukkig is dat weer over gegaan. Er wordt zelfs voorzichtig weer gedacht om mee te gaan doen met keuringen. Een en ander heeft natuurlijk te maken gehad met de toestand waarin zijn aquarium verkeerde, maar wat langzamerhand weer verbetert. Daar verderop meer over. Ik kwam tegenover een aquarium te staan van 190L x 70D x 50H, geen kleintje dus, maar heel mooi gesitueerd in de woonkamer, ingebouwd in de muur. Een mooie blikvanger, hier was duidelijk over nagedacht. Enigszins teleurgesteld was ik dan ook over de inhoud van de bak, alhoewel ik van tevoren was gewaarschuwd. De heer Meijer had problemen, en niet zo weinig! Net als iedere andere aquariaan had hij op een gegeven moment last van algen, van alles geprobeerd en goede raad is duur, zoals zal blijken. Hij had een tip gekregen van iemand: 'die vis moet je proberen, dat is een goede algen eter.' 'Doe mij er dan maar vijf', want alleen is ook niet alles. Daar heeft hij dus nu nog spijt van. De betreffende vis (Xenotoca eiseni) wist wel raad met de algen, zeg maar gerust hij lustte er pap van, maar niet alleen daar van, in een mum van tijd was er sprake van een hele school!

De algen waren ondertussen wel verdwenen, maar de bak stond nog wel vol met mooie (lees: lekkere) planten. Acht centimeter vis keer ongeveer vijftig of meer, die weten daar wel raad mee. Inmiddels zijn er een groot aantal gevangen door onze vangexpert Jan en elders ondergebracht. Langzamerhand groeien de planten, en daarmee het vertrouwen van de heer Meijer, terug en begint het weer op een aquarium te lijken.

Het vis bestand bestaat naast de eerder genoemde Xenotoca uit BotiaBotia sidthimunki sithdimunki, Labeo erythrurus, hemigrammus rhodostomus en Hyphessbrycon erythrostigma. Het planten restant bestaat uit tien soorten. Er wordt gebruik gemaakt van een groot filter van een bekend merk en verder bestaat de verlichting uit 2x kleur 84 en 3x kleur 82. Er is een Co² installatie, maar deze wordt niet gebruikt. Ondanks het gebruik van gewoon leidingwater en regelmatig verversen zakt de Ph toch na enige tijd naar ongeveer 6. Al met al een bak met veel potentie, en daarmee doel ik niet op de Xenotoca.

De moraal van dit verhaal: laat u niet ontmoedigen door tegenslagen, zelfs de oude rotten in het vak krijgen er vroeg of laat mee te maken.