Mevrouw Kooiman, juni 2006

Naam:  
Plaats:
Maand:
Categorie:
Maten: Lengte: cm, Hoogte: cm, Diepte: cm

Sinds vier jaar is zij lid van onze vereniging en al 16 jaar aquariaan. De bak die zij momenteel heeft meet 100x45x45 en haar bedoeling is om een stukje Zuid-Amerika na te bootsen, specifiek De Rio Paraguay, Brazilië. Aan enthousiasme ontbreekt het niet, en ze is er dan ook aardig in geslaagd om de planten en dieren die in dit stukje biotoop thuishoren bij elkaar te brengen. De volgende dieren trof ik aan:

  • Corydoras polystictus: 14x + 2 jongen van 4,5 maand oud
  • Otocinclus vittatus: 5x
  • Hyphessobrycon herbertaxelrodi: 15x
  • Rivulus Punctatus: ca. 7 jongen 1-3 maanden

Verder drie vissen uit een eerdere bak te weten: Corydoras sterbai, Hyphessobrycon amandae en Epiplatys annulatus. Wat betreft deze laatste drie vissen was mijn advies om ze elders onder te brengen. Het planten bestand is nog volop in ontwikkeling, op de Limnobium laeviagatum na, die werkelijk explosief groeit in deze bak.

De bak draait op een biologisch filter, is verder voorzien van co2 bemesting, gecontroleerd door een pH-automaat. Er wordt gewerkt met leiding water, aangezuurd met eikenextract en Sera pH-minus. De opgegeven waterwaarden zijn nog niet optimaal voor deze bak, te weten: pH7,5-KH6 en GH14, maar dat kan ook haast niet anders met het leidingwater dat in Zwijndrecht geleverd wordt.

Met het oog op de aanwezige jonge vis wordt de uitbundige groei van het Limnobium laeviagatum momenteel bewust in stand gehouden, ze kunnen zich tussen de wortels van deze plant uitstekend verstoppen. Twéé maal eerder heeft mevr Kooiman meegedaan aan de verenigings-schouw en één maal aan de huiskeuring, en ze heeft naar eigen zeggen veel van de gegeven adviezen kunnen leren. Een uitgebreid logboek hoort dan ook tot de vaste inventaris en het een en ander wordt regelmatig op foto vastgelegd.

Al met al een leuk aquarium waar mevr. met veel enthousiasme mee bezig is en over vertellen kan.