Een aquarium is rustgevend en ontspannend. Toch?

Bron: Maandblad van De Zilver Tetra, Schoonhoven

Veel hobbyisten houden een aquarium er op na omdat dit ontspannend is. Een aquarium is niet alleen prettig om te aanschouwen. Het is bewezen dat er een rustgevende en stress verminderende werking vanuit gaat. Het zacht druppelende geluid van water en de trage bewegingen van de vissen lijken te helpen om de dagelijkse stress weg te nemen.

Een goed onderhouden aquarium is een lust voor het oog. Een levend schilderij wordt het wel weleens genoemd. Met een aquarium breng je leven en een stukje gezelschap in de kamer waar je iedere dag weer ontspannen van kan genieten.

Een aquarium kan ook stress veroorzaken
Het installeren van het systeem kost veel werk, planning en geld. Na het aquarium inrichten komt er nog meer stress en druk op je om te zorgen dat de vissen gelukkig en gezond blijven. De algemene onderhoud routines brengen soms stress met zich mee en die bezigheid is niet voor iedereen weggelegd, toch moet het goed onderhouden worden. Wanneer je denkt dat je alles onder controle hebt, duikt er opeens een algenprobleem op waar je dagen, weken of zelfs maanden last van hebt. Je ziet ongewenst een slak in je bak, voor je het weet zit heel je bak vol met slakken. De aquariumplanten doen het niet meer goed, ze groeien slecht en het blad kleurt geel of bruin.

Verlies niet uit het oog waarom het aquarium in de eerste plaats is gekozen. Het houden van een aquarium moet vooral leuk blijven. Laat de hobby niet geruïneerd worden door geld, stress of iets anders. Houd het licht en leuk, zodat je er vele jaren van kan genieten.

Angst bij kind wegnemen met aquarium op slaapkamer
Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of veel spanning kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. Gelukkig zijn er veel manieren om die angst te verminderen of weg te nemen.

Een leuk idee is een klein verlicht aquarium op de slaapkamer van je kind. Onderzoek toont aan dat het kijken naar vissen een rustgevende werking heeft en zelfs bloeddrukverlagend werkt. Slaapt je kind eenmaal, schakel dan de aquariumverlichting uit om het natuurlijke dag- en nachtritme van de vissen te bewaken. Je kan dit doen met een tijdklok. Dankzij een tijdklok hebben de vissen minder stress en krijgen ze een beter dag/nacht ritme gevoel, de biologische klok.