Catappa bladeren

Bron: Maandblad van Danio Rerio, Delft

Catappa bladeren (ook bekend als Ketapang-, Amandel-, Terminalia- of Seemandelbaumbladeren) zijn de rijpe en gedroogde bladeren afkomstig van de Termalia Catappa boom.

Catappa bladeren worden steeds meer populair onder de houders en kwekers van (aquarium) vissen. Catappa-/ Indische amandel bladeren worden al jaren gebruikt door Betta kwekers in Zuidoost-Azië.

Zij gebruiken de bladeren om de natuurlijke leefomgeving na te bootsen waardoor het aquarium meer vergelijkbaar is met het habitat waarvan de vis afkomstig is.

Catappa bladeren laten net als drijfhout en veen een ruime hoeveelheid tannine (looizuur) achter in het water. De tannine is van invloed op de pH waarde en de kleur van het water. Water dat rijk is aan tannine wordt gewaardeerd door vissoorten die komen uit een "blackwater" rivier. Een "blackwater" leefgebied wordt gevormd wanneer een rivier langzaam stroomt door zwaar beboste gebieden waar vallende bladeren en andere plantenresten belanden en ontbinden in het water.

De Catappa bladeren worden niet alleen gebruikt voor hun werking maar ook om uw vissen zich thuis te laten voelen. Bladeren en bladafval maken de omgeving natuurlijker. Bodembewoners vinden het prettig om zich te kunnen verbergen onder gezonken bladeren terwijl de oppervlakte- en middelste waterlaagbewoners zich veiliger voelen onder drijvende bladeren.

Vissen en ongewervelden, zoals garnalen, vinden de Catappa bladeren daarnaast ook lekker en zodoende is het een welkome afwisseling in het voedsel.

De bladeren blijven normaal gezien zo'n 2 tot 3 dagen drijven voordat ze zinken. Het zinken van de bladeren is natuurlijk en betekent niet dat het blad verwisseld moet worden. Na ongeveer een maand zullen de bladeren geheel uiteenvallen. Dit is afhankelijk van de mate waarin uw vissen en andere aquariumbewoners de bladeren uit elkaar trekken en eten. In de praktijk zult u de bladeren iedere één of twee maanden dienen te verwisselen. Sommige aquarianen, die een hekel hebben aan de aanblik van gescheurde bladeren, vervangen het blad om de 2 à 3 weken, dit om puur "optische" redenen. De bladeren dienen ook als huis en voedsel voor infusiediertjes en in het water levende micro-organismen zoals ciliaten, eugienoids en protozoa. Door hun minuscule afmetingen en hoge voedingswaarde zijn deze micro-organismen een uitstekende voedingsbron voor het jongbroed in je bak.

Let op: het gebruik van actieve kool in uw filter zal het effect van de Catappa bladeren verminderen en soms zelfs teniet doen. We raden u dan ook aan geen actieve kool te gebruiken in combinatie met Catappa bladeren.

Aanbevolen dosering en toepassingen:
1 klein blad (S) op 20 liter water
1 middel blad (M) op 30 liter water
1 groot blad (XL) op 40 liter water

Er zijn minstens vier verschillende manieren om Catappa bladeren in een aquarium te gebruiken.

Direct
Simpel gezegd: de bladeren gewoon in het aquarium leggen. Na 1 tot 3 dagen zijn de bladeren doordrenkt en zullen ze zinken. Afgezien van hun heilzame effecten op het water, zullen ze het water heel licht oranjebruin kleuren wat een natuurlijk aanzicht geeft op uw aquarium. U hoeft de bladeren niet te verwisselen totdat ze na 3 weken tot 2 maanden compleet uiteengevallen zijn. Garnaaltjes en Plecostomus zullen de resten wel opeten.

Catappa thee
Met behulp van de Catappa theezakjes kunt u Catappa thee maken. De theezakjes bevatten één tot anderhalf blad. Leg het theezakje of een groot verfrommeld blad in een kop en voeg warm water toe. Laat het afkoelen en u zult zien dat het water eruit ziet als een kop sterke thee. Nu kunt u de benodigde hoeveelheid toevoegen aan het aquariumwater. Let op: het direct in uw aquarium schenken van het extract zorgt natuurlijk voor een sterker effect. Om dit te verminderen is het aangewezen het extract bij een waterwissel eerst te vermengen met een emmer water.

Filterzakjes
Naast het maken van een extract is het ook mogelijk om de Catappa theezakjes te gebruiken in uw filter. Plaats hiervoor één of meerdere theezakjes bij de inlaat van de flter. Indien u een potfilter heeft, plaats dan de theezakjes onderaan in het filter. Binnen een paar dagen zal het water licht oranje-bruin kleuren. De werking zal verminderen na 14 tot 21 dagen, waarna de theezakjes verwisseld moeten worden.

Afzonderlijk weken
Week de Catappa bladeren in een emmer water. Na een paar dagen kunt u het gebruinde water in het aquarium gieten. Tegenwoordig kan je ook vloeibaar Catappa extract in een fles kopen. Ook de schors van de boom wordt aangeboden en zou hetzelfde effect hebben.