Hoe een aquarium te enten met de juiste bacteriën

{flike}

Door: H.J. van de Grift
Bron: Verenigingsblad van Xiphophorus, Kampen

Zo af en toe komen er wel eens van die gesprekken als aquarianen onder elkaar. Die gaan over de biologische werking van een filter en hoe je een zojuist ingericht aquarium moet enten met de juiste bacteriën.

Daar heb ik namelijk wel een mening over. Haal bij iemand met een voor jou vergelijkbaar aquarium qua vissenbestand en verdere inrichting uit het laatste compartiment van een biologisch filter wat filtermateriaal en doe die in jouw filter. Hoe kom ik daarbij? Ik zal voor u de voor mij bekende ent methoden onder de loep nemen.

De stofzuigermethode
Die houdt in dat men met een aquariumstofzuiger bij een al draaiend aquarium wat vuil opzuigt en die rommel in een vers filter doet. Prima toch! Nee dus, want met die goede bacteriën haal je ook de ongewenste ziekteverwekkende bacteriën en de parasieten binnen.

Terwijl de vissen in het oude aquarium gezond en wel door de bak zwemmen, omdat ze dag in dag uit geleidelijk aan een weerstand konden opbouwen, zie je bij een vers aquarium vaak dat er ook nieuw aangeschafte vissen in zitten. Die zijn dan erg kwetsbaar en leggen al gauw het loodje.

Het beroemde flesje uit de aquariumwinkelmethode
Deze flesjes bevatten een vloeistof met nitrobacter bacteriën. De inhoud is dus eigenlijk alleen gebaseerd op de afbraak van de giftige ammoniak en nitriet. En dus niet voor de andere afvalstoffen. Toch kan ik op grond van ervaring niet ontkennen dat een flesje bacteriën helpt in de opstartfase, op voorwaarde dat je een product koopt dat nog vrij recent de fabriek heeft verlaten. Ik baal er altijd van dat er bij al die potjes en flesjes in de dierenwinkels er wettelijk gezien er voor 99,9 % van die producten geen houdbaarheidsdatum op hoeft te staan. Dus heel vaak duurt het gewoon veel langer voordat die paar overgebleven bacteriën hun werk doen. Nadeel: de kans op weggegooid geld is groot.

De tijdmachinemethode
Gewoon het aquarium langzaam vullen met plantjes en visjes over een periode van 3 maanden of meer. En die bacteriën komen er vanzelf. Nadeel: het duurt zolang.

De plasmethode
Vooral bij grote aquaria en vijvers een robuuste, doch snelle methode om de filter flink op te jutten. Ja, ik bedoel echt urine.

Dat, gecombineerd met wat filtermateriaal uit het laatste compartiment van een biologisch filter, geeft beslist resultaat en snel. Het spreekt vanzelf dat er dan nog geen vis in je vijver of aquarium mag zitten, want die diertjes leren hun baasjes liever op een diervriendelijker manier kennen.

Waarom filtermateriaal uit het laatste compartiment van een biologisch filter? Omdat hierin de goede bacteriën zitten met de minste kans op parasieten en ziekteverwekkende bacteriën. Heel vaak zitten er in biologische filters bacteriofagen, die schadelijke bacteriën een kopje kleiner hebben gemaakt. Bacteriofagen zijn organismen, kleiner dan de bacteriën, die van hun gastheer leven door ze op te peuzelen. Vooral aan het begin van riolen en in biologische filters kun je ze vinden. Mocht u denken dat het dus mogelijk moet zijn om medicijnen hieruit tegen bacteriële infecties te maken, dan hebt u het bij het rechte eind. In Rusland wordt deze methode al vanaf de tweede wereldoorlog tot op heden toegepast, terwijl wij met de antibiotica werken. Ik durf op grond van mijn ervaringen te stellen dat een goed werkend biologisch filter de vissen na enkele dagen weer beter kan maken.