Toch gevallen voor de moderne techniek

Door: Gerard en Sonja Heuvelink
Bron: Hortus Aquatilis, Dieren

U zult wel denken waar gaat dit over? Dit vraagt dus om een verklaring. De aanleiding hiervan zijn de problemen die ik al een tijdje heb met de plantengroei in mijn aquarium. Dus ben ik weer eens gaan meten of ik soms wat afwijkende uitslagen kon waarnemen. Als ik de gemeten waarden moet vertrouwen, dan mankeert er nogal wat aan.

Ik maakte gebruik van testen waarbij aan aquariumwater in een testbuisje druppelsgewijs reagens wordt toegevoegd. Bij omslag van de kleur is het aantal gebruikte druppels de maat. Zo kan men voor diverse metingen deze methode gebruiken. Voor het meten van de pH en de geleidbaarheid heb ik een elektronisch resp. elektrisch meetapparaat. Ik vertrouwde de gemeten waarden niet. Als oorzaak gaf ik de ouderdom van de reagens. Dus naar een aquariumwinkel getogen om de boel te verversen. Ik maak nu eerst even een zijsprongetje omdat dit nodig is om de kop boven het artikel te begrijpen.

Toen ik met pensioen ging, al weer zo’n 15 jaar terug, had ik voor mijzelf besloten om een kalm en rustig leven te gaan leiden. Niet altijd lastig gevallen via een mobieltje, dus er ook geen aangeschaft. Achteraf niet erg realistisch. Kom je tegenwoordig met panne te staan dan heb je echt pech, want de telefoons langs de verkeerswegen zijn bijna allemaal verdwenen. Dus zal ik er toch aan moeten geloven. In de winkel vroeg ik om een nieuwe en recente testset, waarbij hij mij de nieuwe generatie testen van JBL aanraadde en wel het type PRO SCAN. Om hier mee te kunnen werken moet je in het bezit zijn van een smartphone! De zeer gemotiveerde verkoper vertelde ons hoe zo’n test werkt en nam ruim de tijd om iemand uit het tijdperk van radio-gloeibuizen dit aan zijn verstand te brengen.

Ik zal nu proberen mijn pas verworven kennis op u over te dragen! Wat heeft men nodig? In de eerste plaats een smartphone een JBL PRO SCAN pakket met als inhoud een kleurenkaart en een koker met 24 strippen voor wateranalyse en een gebruiksaanwijzing. Kosten 22 euro. De kosten voor een meting is dus net geen euro. Bij 1 test per week kan men dus bijna een half jaar voort. Het aanvullingspakket bevat geen kleurenkaart en zal dus goedkoper zijn. In één keer wordt er nitriet (NO2), nitraat (NO3), GH, KH, pH, chloor (CL2) en kooldioxide (CO2) getest.

Hoe gaan we nu te werk? We installeren eerst de kosteloze JBL PRO SCANAPP op de smartphone. Start de app: gebruik de meegeleverde speciaal gekalibreerde JBL PRO SCAN kleurenkaart en volg de instructie op de app.

U kunt instellen op aquarium zoetwater, vijver of alleen water. Op aquarium zoetwater berekent de app ook het CO2-gehalte n.a.v. de gemeten pH en KH waarden. Op aquarium zoetwater en vijver krijgt u gelijk gerichte adviezen om uw ideale waterwaarden in te stellen. Op water krijgt u alleen een eenvoudig overzicht van de waterwaarden, zonder evaluatie van het watermonster.

Hoe werkt het in de praktijk. Dompel de wateranalysestrip 2 á 3 seconden onder water; schudt deze vervolgens af en leg hem op de juiste manier op de kleurenkaart; laat de mobiel automatisch 60 seconden aftellen; dan de smartphone boven de kleurenkaart met de hierop geplaatste analysestrip houden. Bij de juiste instelling maakt hij een geluid en dan kan je de waarden aflezen. De waarden kunnen worden opgeslagen zodat je steeds terug kan kijken.

Dit systeem is pas sinds kort op de markt, dus we wachten de nadere recensies af en kan alleen via de smartphone (dus geen computer of tablet), waarbij het niet uitmaakt of je Android of een iPhone hebt.