Waar blijft de tijd?

{flike}

Door: Chris van Erkel, Bron: Maandblad van De Paradijsvis, Alblasserdam

Wanneer je al een langere tijd aquarium als hobby beoefend kan je rustig vaststellen dat de tijden wel heel erg veranderd zijn.

Zo was het vroeger onvoorstelbaar dat je iedere week 1/3 van je aquariumwater ging vervangen door nieuw water. Het enige wat je deed was het verdampte water aanvullen. Tegenwoordig zijn er zoveel middelen in de handel dat er voor iedere afwijking, of het nu algen, plantvoeding, gebrek aan ijzer, noem maar op, wel een dikwijls dure, oplossing is.

Dat was vroeger wel even anders, de producten die wij gebruikten waren nogal verschillend van aard. Naarmate de naam werd doorverteld, verhoogde niet alleen de goede eigenschappen van het product, maar ook de dosering. Wat in het begin een mespuntje was geweest werd al snel een afgestreken koffielepeltje en groeide al vlug aan tot een dikke soeplepel. Een huismiddeltje, dat bijna door iedere aquariaan gul werd gebruikt was keukenzout. Het was goedkoop, iedereen had het in huis en het was goed voor iets, of tegen alles. De dosis varieerde van een tot twee soeplepels per emmer water. Als je dan meeneemt dat er weinig of geen water ververst werd kan je wel vermoeden dat langzamerhand de vissen in een pekeloplossing rondzwommen.

Even tussendoor: Een blonde dame besloot een aquarium aan te schaffen, en koos voor het gemakkelijkst, een zoutwater aquarium. Ze besloot naar zee te rijden om zout water te halen. Ze kwam in Zandvoort en daar zat een visser, ze vroeg of ze zout water kon krijgen. De visser zei dat is geen probleem. Wat kost een emmer vroeg ze, nou zei de visser voor u, 5 Euro. Goed zei ze doe maar een emmer en ze betaalde de 5 Euro. Thuis gekomen bleek dat het te weinig was, Ze ging weer terug. Aangekomen in Zandvoort zag ze dat de visser er nog zat. Intussen was het eb geworden. Hallo, zegt ze, je hebt vandaag wel heel erg goed verkocht!

Nog een alom bekend keukenmiddeltje was thee. Wanneer je zo een of twee builtjes verdekt in je bak ophing kon je er bijna zeker van zijn dat je van algen gespaard bleef. Als je toch algen in je bak kreeg, lag dit waarschijnlijk aan het verkeerde merk thee dat je gebruikt had.

Een ander product dat in korte tijd razend populair werd, waren de bruistabletten van vitamine C. Het spul was pas op de markt en werd door iedere dokter gul voorgeschreven. Met de redenering dat wat goed is voor ons, ook wel goed zou zijn voor onze vissen, werd er al gauw, tot grote ontsteltenis van de aquariumbewoners, iedere maand een bruistablet te water gelaten.

Mogelijk dat u iets herkent van het hierboven geschrevene. En wanneer u nu denkt maar ik heb ook nog leuke herinneringen. Nou, schroom dan niet en lever het in bij uw redactie.