De regenbooghagedis

{flike}

Door: Margie van der Heijden
Bron: Maandblad van Ons Natuurgenot, Gouda

Nicaragua heeft nog veel meer dieren die schitterend van kleur zijn, zoals deze Ameiva undulata, die daarom ook wel de Regenbooghagedis wordt genoemd. Dit dier komt ook voor in zijn buurland Costa Rica en in Honduras maar ook in El Salvator, Guatemala, Belize en Zuid-Mexico.

Een volwassen Ameiva undulata kan van kop tot staart een lengte bereiken van zo’n 13 cm. (mannetjes) en 11 cm (vrouwtjes). Hoewel er een aanzienlijke variatie is in de kleuring binnen de Ameiva- soorten, kan de Ameiva undulata over het algemeen worden geïdentificeerd aan de hand van het patroon van lichte en donkere strepen op gelijkmatige afstand met daartussen groene of blauwe delen op de flanken of bruin op de rug. Aan beide zijden hebben ze twee dunne strepen hoewel de onderste streep niet altijd geheel doorloopt en beide strepen bij oudere dieren vervagen. De buik kan wit of blauw zijn en de staart, die blauw is bij jonge dieren, wordt lichter tot bruin bij volwassenen.

In het broedseizoen, bij gevaar of wanneer hij een ander mannetje wilt imponeren, vertoont het mannetje een schitterende rood/oranje keel. In tegenstelling tot de “gewone Ameiva” oftewel de Ameiva ameiva die liever in vochtige gebieden langs bosranden en in struikachtige gebieden leeft, komt de Ameiva undulata meer voor in relatief droge gebieden in de laaglanden. Ze geven de voorkeur aan open situaties zoals plantages, weidegronden, huistuinen en droge bosranden. Ze vermijden de schaduw van hoge, vochtige bossen en worden vaak ontdekt al kruipend over wegen of terwijl ze luidruchtig door het droge bladafval scharrelen, waar hij al vroeg op de dag actief op zoek is naar insecten, zoals krekels, sprinkhaantjes, meelwormen, pissebedden, regenwormen etc. Maar ook eieren van welk dier dan ook, worden met smaak verorberd. Voortplanting bij deze soort vindt het hele jaar door plaats, hoewel het tijdens het droge seizoen aanzienlijk kan afnemen. Het is een eierleggende hagedis.

De Ameiva undulata wordt gezien als een intelligent enigszins schuw dier. Om dit dier thuis te kunnen bewonderen, is er een terrarium nodig, voor een koppel één met een minimaal formaat van 160 x 60 cm. Voor jonge dieren is een formaat van 80 x 40 cm genoeg. Het terrarium kan van watervast multiplex gemaakt worden met glazen schuiframen aan de voorzijde en een ventilatie in de bovenkant. Op de bodem een vochtvasthoudend substraat, zoals bijvoorbeeld een mengsel van bladaarde, leem en turf. Ook schuilmogelijkheden zijn van belang, zoals grote stukken boomschors o.i.d. Planten zijn niet echt nodig maar wel mooi als verfraaiing van het terrarium. Voor de verlichting kan je denken aan een TL lamp over de gehele lengte, UV-B stralingsbron en afhankelijk van het formaat van het terrarium nog een spotje. Verwarming gaat d.m.v. warmtelampen. Zorg voor een dagtemperatuur onder de warmtespot tot een temperatuur van 40 graden Celsius en de rest van de ruimte circa 28 graden Celsius. De nachttemperatuur mag dalen tot ongeveer 20 graden Celsius. Belangrijk is om elke morgen te benevelen, wel minimaal een derde van de bak droog houden. Wat betreft voer kan alles aangeboden worden wat ze ook in de natuur eten. En natuurlijk elke dag vers drinkwater geven. Om de Ameiva gezond te houden is het aan te raden om het voedsel regelmatig te bepoederen met Calcium (Gistocal) en/of vitamines/mineralen preparaat (Minerall, Calcicare+ of Korvimin).

Een andere Ameiva die we nog tegenkwamen in Nicaragua is de Ameiva quadrilineata. Maar deze komt beslist nog wel eens later aan de beurt.