Voer ook eens fruitvliegen

{flike}

Door: Jeffrey Faber

Fruitvliegen. Wijdverspreid als voedsel in de terrarium- en paludariumwereld, maar helaas niet in de aquariumwereld, en dat terwijl je de vissen er een groot plezier mee doet. Vooral oppervlakte vissen en grotere vissen doet u er een plezier mee, maar ook een klein visje wil nog wel eens proberen een klein vliegje te vangen.

Ikzelf gebruik fruitvliegen voor bijna al mijn Killivissen (grote bekken dus dat past altijd wel), maar liep geruime tijd vast met het recept: vroegtijdig beschimmelen, papperige vloeibare bodem et cetera et cetera. Het idee van zelf vliegen kweken zal velen tegenstaan, vliegen door het huis, de stank, en de baas des huizes boos (moeders, vriendin, zegt u het maar). Gelukkig zijn dit vooroordelen, dus niet naar luisteren.

Hieronder zal ik een simpel recept geven om succesvol fruitvliegen te kweken.

Benodigheden:

  • vleugelloze fruitvliegjes (verkrijgbaar bij iedere reptielenzaak voor enkele euro's)
  • aardappelpuree uit een zakje
  • droge gist uit een zak van een paar cent
  • stukje fruit: banaan, appel etc.
  • vitaminen ad-druppels
  • wc rolletje
  • potje met goed sluitende deksel
  • horrengaas en aquariumkit of een panty en een elastiek

Het maken van een fruitvliegen kweekpot is heel simpel. Wat ikzelf het fijnst vind zijn grotere potten van 100 bij 60 mm waarin de basic vlokvoer wordt verkocht. Deze hebben twee voerklepjes. Eentje met kleine gaatjes en eentje met een enkel groot gat. Het klepje dat over het grote gat zit snijdt men los. Hierover plaatst men twee stukjes horrengaas waarvan een diagonaal om de gaatjes te verkleinen zodat de volwassen vliegen er niet uit kruipen of als men dat heeft liggen, gebruik dan zeer fijn horrengaas. Dit heeft als voordeel dat het deksel er niet af hoeft bij het voeren en de vliegen op trektocht gaan door de woonkamer.

De andere methode is een plastic beker waarover een panty is getrokken welk op zijn plaats wordt gehouden met een elastiek, nadeel is dat alles ontsnapt en iedereen boos is.

De eerste methode heeft mijn voorkeur want net als bij het voeren van droogvoer is het simpelweg het klepje met de kleinste gaatjes open en schudden. Klepje dicht en niets aan de hand.

Qua recepten is er veel mogelijk: bier, fruit pureren, groenten- en fruitafval, en melk. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat dit uitstekende bodems zijn, maar het stinkt en geeft vaak niet de stevige bodem die we tegenkomen bij de fruitvliegenbakjes verkregen uit de winkel. Gevolg, alle smurrie tegen de wand en alle vliegen verdronken in de voedselbodem. Dat moet beter kunnen dacht ik. Dus ik ben wat gaan experimenteren met onder andere brinta, aardappelpuree, fruit, cornflakes en siroop.

Het volgende recept is misschien wel de makkelijkste om te maken en het fijnst. U neemt een zakje aardappelpuree in poedervorm, zet de waterkoker aan en voeg het kokende water toe aan de aardappelpuree. Zorg dat het een stevig geheel wordt, voeg anders meer aardappelpureepoeder toe. Wanneer het geheel afgekoeld is voeg dan een zakje van een paar gram gist toe. Even er doorheen roeren en klaar is kees. De voedselbodem in de potjes, tien tot twintig fruitvliegjes toevoegen en een stukje wc rol zodat de vliegen droog kunnen zitten. Voor de finishing touch kan er een blokje fruit bovenop de voedselbodem gelegd worden. Na enkele dagen zullen de eerste eitjes en larven zichtbaar zijn, dan kan er begonnen worden met vliegen voeren.

Nog een laatste advies: zorg altijd voor meerdere kweken, zo heeft u altijd fruitvliegen voor het geval er eentje onverhoopt toch beschimmeld of simpelweg niet doet.