Koudwaterkoralen

Door: De redactie

De laatste jaren zijn in de Noordoost Atlantische Oceaan levende koudwater koraalriffen ontdekt op de Europese continentale helling, de Noordzee en de Noorse Zee in water dieptes, van enkele honderden meters tot 1100 meter water diepte. Deze riffen zijn kilometers lang en breed en vormen heuvels die tot 400 meter boven de zeebodem uitsteken. Deze riffen vormen ecosystemen die een grote verscheidenheid aan zeedieren huisvest van sponsdieren tot allerlei soorten vissen. Een biodiversiteit die vergelijkbaar is met die van tropische ondiepwater koraalriffen. Een hypothese is dat de koudwater koraalriffen gedurende de laatste ijstijd zijn gestopt met groeien.

Bijzonder aan deze koralen is dat ze in het volslagen duister leven en bij zeer lage temperaturen groeien van 4 tot 12 graden Celsius. Ze behoren tot de groep dieren, ook wel Cnidaria genoemd en zijn familie van de zeeanemonen. De meest voorkomende soort koudwaterkoraal is Lophelia.

Koralen leven net als anemonen op een vaste plaats en halen voedsel uit het water met hun tentakels. Sommige koralen op het rif bestaan uit een enkele poliep, terwijl andere soorten kolonies vormen van soms wel honderden tot duizenden poliepen. Deze poliepen hebben een ring van bewegende tentakels, die om de mond heen zitten. Met hun kleverige tentakels vangen koralen voedseldeeltjes uit het water. Netelcellen in de tentakels kunnen de prooi verlammen en door de tentakels te bewegen wordt het voedsel deeltje naar de mond gebracht.

Net nu deze verborgen wereld ontdekt wordt met nieuwe technologie, ziet men ook in dat er een grote verwoesting van de koralen plaatsvindt, door overbevissing, het vissen met sleepnetten en de verlening van steeds meer vergunningen voor de plaatsing van olieplatformen, waarbij olie gelekt wordt die de zeebodem vervuilt. Daarbij komt nog eens de toename van CO2 die niet alleen de temperatuur doet stijgen van het water, maar ook de verzuring doet toenemen waardoor het voor de koralen steeds moeilijker wordt hun kalkskelet te bouwen.

Voor geïnteresseerden in deze materie wordt de website lophelia.org aanbevolen die zich specifiek richt op deze koudwaterkoralen.