Het één en ander over kienhout

{flike}

Bron: Maandblad van Danio Rerio, Delft

Kienhout wordt vaak gebruikt in het aquarium. Kienhout is niet alleen decoratief, maar heeft nog andere functies. Zo is het een uitstekend aanhechtingsmateriaal voor epifytplanten, zoals Javamos, Javavaren en Zuid-Amerikaanse gladvarens.

Je hebt er meteen het voordeel bij dat als er penseelalgen in je bak zitten, ze zich op het hout zullen concentreren en de planten met rust laten. Verder biedt kienhout ook prachtige schuilmogelijkheden voor diverse vissen. De kleur van de vissen zullen tevens beter tegen een donkerbruine achtergrond uitkomen, wat maar mooi is meegenomen.

Kienhout doet de zuurgraad van het water iets dalen. De dalingsgraad is afhankelijk van de waterkwaliteit. Niet alle hout dat wordt aangeboden, is kienhout. Sommige stukken zweven, zelfs na voldoende watering en zullen gaan schimmelen. In dat geval moet het hout onmiddellijk worden verwijderd.

Vooraleer het kienhout in het aquarium te plaatsen, moet het eerst een behandeling ondergaan. Deze ingrepen hebben tot doel om de stoffen die verkleuring veroorzaken te verwijderen en het hout te laten inwateren. Kleine stukken worden een tijdlang gekookt in een pan of ketel. Je zult merken dat het water donkerbruin wordt. Ververs dan opnieuw het water en kook het hout nog een keer (eventueel met toevoeging van een handvol keukenzout). Herhaal deze handeling tot het water licht amberkleurig is. Daarna zet je het kienhout enkele dagen in koud water.

Grote stukken kan je niet uitkoken. Je moet dan tevreden zijn met het inwateren ervan. Neem daarvoor ruim de tijd en ververs zolang het water tot de bruine kleur is verdwenen. Na nog een grondige spoelbeurt kan het decoratiemateriaal dan in het aquarium worden geplaatst. De kleurstoffen die dan nog aanwezig zijn, zijn aanvaardbaar.